Şi-a văzut prima oară fiul după 65 de ani
Lacrimi sincere şi suspine din rărunchii sufletului! 88 de nord-coreeni au avut voie luni să treacă graniţa în Coreea de Sud pentru a-şi întâlni familiile de care au fost separaţi în timpul războiului dintre 1950-1953. Evenimentul s-a produs în urma tratativelor din aprilie dintre Seoul şi Phenian.
65 de ani comprimaţi în doar 11 ore. Asta au trebuit să facă sud-coreeanca Lee Keum-seom, de 92 de ani şi fiul ei Ri Sung Chol, de 71 de ani, dar şi fraţii sud-coreeni Jo Hye-do (86 de ani) şi Jo Do-jae (75 de ani) care şi-au întâlnit sora mai mare, pe Jo Soon Do, de 89 de ani. Toţi au adus de acasă fotografii cu copiii şi nepoţii, hăinuţele pe care le purtau în anii despărţirii şi mici bijuterii care le aminteau de cei duşi de pe lumea asta. „Am peste 90 de ani şi simt că sfârşitul se apropie cu paşi repezi de mine. Mă bucur că am reuşit să îmi mai văd fiul o dată şi să îmi văd nepoţii şi strănepoţii în poze. De 65 de ani, mă rog pentru ei în fiecare seară pentru că până acum nu am ştiut nimic despre ei”, a declarat Lee Keum-seom, de 92 de ani.
Un eveniment similar a avut loc în octombrie 2015, însă prea puţine din cele 57.000 de familii de coreeni despărţite de graniţă au apucat să se vadă atunci la punctul de întâlnire de pe muntele Kumgang. Cel mai bătrân om venit la întâlnire a fost Baek Sung-gyu, de 101 an, care a venit în scaun cu rotile pentru a-şi întâlni nora şi nepoata. Familiile din Sud au avut voie să aducă haine, medicamente, ochelari, mâncare şi încălţăminte pentru neamurile lor din Nord. Chiar dacă nu aveau garanţia că se vor bucura de produse, măcar „sudiştii” şi-au luat o piatră de pe inimă.
Majoritatea celor care s-au întâlnit sunt din familiile care populau zona dintre cele două Core, numită „zona demilitarizată” după încetarea conflictului, în anul 1953. Nu este clar dacă şirul întâlnirilor transfrontaliere va continua, cert este un lucru. Toţi cei care s-au întâlnit ieri au rememorat măcelul de la Kaesong şi faptul că „fiecare dintre ei a avut cel puţin un mort” în războiul care a schingiuit peninsula.