Sigur ai dansat pe muzica din”Șatra”. Iată povestea lui Eugen Doga, cel care a compus-o!
Muzica din filmul ”Șatra” le răsună și astăzi în urechi celor care și-au trăit poveștile de dragoste cu gândul la amorul teribil dintre Rada și Zoban, la mijlocul anilor ’70. Compozitorul basarabean Eugen Doga vine în România, pentru a-și lansa albumul ”Mari succese”.
Eugen Doga va lansa albumul ”Mari succese” vineri, 27 ianuarie, la Magazinul Muzica din București. Iată povestea celebrului compozitor, care a făcut furori în toată lumea cu creațiile sale!
Doga este autorul coloanei sonore din filmele “Şatra” (regia Emil Loteanu) şi “Maria Mirabela” (1981) al lui Ion Popescu Gopo, în care a jucat și actrița Medeea Marinescu, pe atunci un copil.
În plus, cântecul “Oraşul meu”, compus de el pe versurile lui Ştefan Dogaru, a devenit imnul oraşului Chişinău, iar piesele lui Dogaru pot fi ascultate de călători în toate autobuzele din Capitala Republicii Moldova.
Ca un omagiu adus compozitorului pentru ”piesele sale excepţionale, pătrunse de muzica sferelor cereşti”, Uniunea Astronomică Internaţională a Academiei de Ştiinţe din Rusia a acordat numele „Doga” uneia din planetele mici (planeta #10504), descoperită în toamna anului 1987.
Un vals compus de Doga a fost considerat a patra capodoperă a lumii
Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937, în satul Mocra din Transnistria ( pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbniţa, Republica Moldova). A studiat la Şcoala de muzică "Ştefan Neaga" din Chişinău, apoi la Conservatorul de stat din Chişinău. Debutează în anul 1963 cu un cvartet de coarde.
Considerat de fostul președinte american Ronald Reagan a fi una dintre cele mai frumoase creaţii ale secolului trecut, valsul “Dulcea şi tandra mea fiară”(“My Sweet and Tender Beast”), compus de Eugen Doga, a deschis şi a încheiat festivitatea Jocurilor Olimpice de la Moscova, 1980, iar la deschiderea J.O. de Iarnă de la Soci (2014), melodia a răsunat pentru 3 miliarde de telespectatori. Celebrul vals a fost inclus şi pe lista patrimoniului UNESCO, fiind considerat drept “una dintre cele 4 capodopere muzicale ale secolului XX”.