Slovacia și Cehia vor trece din nou în stare de urgență din cauza coronavirusului

29 septembrie 2020 10:12   Internațional
Ultima actualizare:

Autoritățile din Slovacia și Cehia au decis revenirea la starea de urgență. În această săptămână, premierii celor două țări au anunțat că, în urma creșterii accelerate a cazurilor de Covid-19, vor institui din nou starea de urgență.

„Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat şeful guvernului slovac, Igor Matovic, la finalul unei reuniuni a celulei de criză. Măsura ar urma să fie adoptată de Guvern miercuri, 30 septembrie.

Din 5,4 milioane de locuitori s-au înregistrat 9.343 de infecţii cu coronavirus. 44 de pacienţi au decedat. Vineri, 25 septembrie, numărul contaminărilor zilnice a ajuns la un record: 552.

Ce măsuri se iau în Slovacia

  • Toate evenimentele sportive, culturale şi serviciile religioase vor fi interzise cu începere de la 1 octombrie.
  • Căsătoriile şi înmormântările vor fi autorizate numai dacă toţi participanţii fac dovada testului negativ la coronavirus.
  • Restaurantele, barurile şi cafenelele vor închide la ora 22:00, iar persoanele care nu locuiesc împreună şi doresc să se apropie la mai puţin de 2 metri, în exterior, vor fi obligate să poarte mască.

Premierul ceh a cerut o reuniune extraordinară a Guvernului

Premierul ceh, Andrej Babis, a anunţat o reuniune extraordinară a Guvernului, tot miercuri, pentru aprobarea stării de urgenţă.

Dintr-un total de 10,7 milioane de locuitori, Republica Cehă a înregistrat 65.313 cazuri de infectare cu coornavirus, dintre care 615 morţi.

Mai multe