Splitfires, avioanele care au învins aviația nazistă. Imagini incredibile!
Au fost cele mai bune avioane militare în anii '40 și au brăzdat cerul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a ataca inamicul. Este greu de crezut că de atnuci au trecut mai bine de patru sferturi de secol și că acestea au fost aeronavele care au ținut piept temutei aviații naziste Luftwaffe.
La fel de fascinant este și modul în care au fost realizate imaginile cu avioanele Splitfires, în timp ce acestea sunt surprinse în aer, efectuând manevre periculoase, dar elegante la mare altitudine. Potrivit DailyMail.co.uk, fotograful John Dibbs a realizat aceste fotografii magnifice în timp ce se afla într-unul dintre avioanele Splitfires, pilotat de Tim Ellison. Fotografiile au fost acum publicate într-o carte.
The last of the few airworthy Spitfires have been beautifully captured on camera https://t.co/zA2SBDALcW pic.twitter.com/8aNT1ci4af— Daily Mail Pics (@DailyMailPics) 19 mai 2016
The last of the few airworthy Spitfires have been beautifully captured on camera https://t.co/zA2SBDALcW pic.twitter.com/8aNT1ci4af
Cel mai vechi model Splitfires P7350, care încă este funcțional, a fost pilotat în timpul invaziei Insulelor Britanice de către naziști. Aparatul de zbor a fost pilotat de către ofițerul polonez Ludwik Martel, care atunci avea doar 21 de ani. Avionul lui Martel a fost lovit în aripa stângă în timpul bătăliei, iar schijele i-au pătruns în partea stângă a coprului și în picioare. Deși grav rănit și făcând eforturi inumane pentru a-și păstra cunoștința, a reușit să aterizeze avionul în siguranță pe un câmp de lângă Hastings. Peste ani, modelul a fost recondiționat și a fost folosit în filmul "Battle of Britain".
Putând zbura la o altitudine de peste 2.700 de metri și putând prinde o viteză de peste 400 km/oră, fotografului i-a fost foarte greu să surprindă cele mai bune cadre în timpul zborului. De asemenea, avionul din care a realizat fotografiile a fost doborât ulterior, undeva în apropiere de plaja din Dunkirk. Epava sa a rămas ascunsă acolo timp de peste 40 de ani până a ieșit la lumină din cauza unei furtuni.