Studiu: abia la bătrâneţe reuşim să dormim mai bine

22 august 2015 20:53   Internațional
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani de la un institut medical au studiat comprtamentul nocturn a 2.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 30 şi 75 de ani. În mod bizar, singurii care reuşeau să aibă un somn suficient de odihnitor şi relaxant au fost cei cu vârste de peste 60 de ani.

Specialiştii elveţieni de la Lausanne au remarcat, după ce au studiat 6.733 de indivizi cu vârste cuprinse între 35 şi 75 de ani, că toţi cei 2.966 de oameni cu vârste cuprinse între 35 şi 40 de ani aveau mari probleme de concentrare în timpul zilei din cauza unui somn superficial. Între 40 şi 50 de ani, activitatea pupilei în timpul somnului confirmă o activitate neurocerebrală intensă, ostilă odihnei.  Ei au ajuns la concluzia că pe măsură ce îmbătrânim, calitatea somnului este mai bună, deşi dormim mai puţin.

"Subiecţii mai în vârstă se plâng mai puţin de lipsa somnului şi somnolenţa e mai des întâlnită la persoanele mai tinere", au spus cercetătorii. 

Pe măsură ce avansăm în vârstă avem tendinţa să ne sculăm mai de dimineaţă, ceea ce înseamnă că ne culcăm mai devreme. Femeilor le ia mai mult să adoarmă pe măsură ce îmbătrânesc, iar cele ajunse la pensionare petrec mult timp învârtindu-se în pat noaptea. 

"O explicaţie posibilă e că ne adaptăm aşteptărilor privind somnul în rândul celor mai în vârstă pe măsură ce trece timpul", au mai spus specialiştii. 

Mai multe