Studiu: Două doze Pfizer nu oferă protecţie împotriva Omicron. Ce se întâmplă cu doza booster

13 decembrie 2021 9:32   Internațional
Ultima actualizare:

Cercetătorii israelieni au descoperit că trei doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19 oferă suficientă protecţie împotriva noii variante Omicron. Studiul, realizat de Centrul Medical Sheba şi Laboratorul de virusologie al Ministerului Sănătăţii din Israel, a fost realizat pe 40 de persoane, 20 care au primit doar două doze şi alte 20 care au primit toate trei dozele din serul anti-Covid. 

"Oamenii care au primit a doua doză acum cinci sau şase luni nu au aceeaşi abilitate de a neutraliza varianta Omicron, deşi o au pentru varianta Delta. Vestea bună e că doza booster creşte protecţia în faţa noii variante de vreo sută de ori. Este o cifră semnificativă", a declarat directorul departamentului de boli infecţioase a Centrului Sheba, Gili Regev-Yochay, potrivit dailymail.co.uk. 

Vestea proastă este însă că boosterul protejează mai puţin în faţa variantei Omicron decât în faţa variantei Delta: de patru ori mai puţin, a mai adăugat medicul israelian. 

Rezultatele studiului sunt similare cu cele prezentate săptămâna trecută de companiile BioNTech şi Pfizer. Echipa din Israel a declarat că ei au lucrat direct cu virusul, în timp ce comapaniile producătoare au folosit un virus fals, creat de ei în laborator pentru a se asemăna cu Omicron. 

Medicul Sharon Alroy-Preis, din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel, a declarat că ţara ar putea cere populaţiei să îşi facă doza booster la trei luni de la cea de-a doua doză. 

Citeşte şi

Noi descoperiri despre varianta Omicron: rată mai mare de reinfectare, dar simptome ușoare

Care este legătura dintre tulpina Omicron și virusul răcelii comune

Descoperirile vin la nici o lună după ce BioNTech a anunţat că lucrează la un vaccin care să fie special pentru varianta Omicron şi că acesta ar putea fi gata în 100 de zile de la momentul anunţului, de la finele lui noiembrie. Compania americană Moderna a anunţat şi ea că va produce un booster special gândit pentru Omicron. 

55 de cazuri cu noua varinată Omicron în Israel

În ciuda faptului că boosterul oferă protecţie în faţa Omicron, Israel a mai introdus trei state pe lista statelor în care cetăţenii ţării nu pot călători: Marea Britanie, Danemarca şi Belgia. Pe listă se află în total 50 de state, majoritatea din Africa. În Israel au fost confirmate 55 de cazuri de infectare cu noua variantă Omicron, iar guvernul a impus purtarea măştilor peste tot. În plus, certificatul verde este necesar pentru intrarea în centrele comerciale, interzisă persoanelor nevaccinate. 

Varianta Omicron circula deja în Europa când a fost descoperită de cercetători

Omicron a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele zile ale lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria au descoperit câteva caracteristici neobișnuite în mostrele pe care le testau pentru coronavirus. În esență, lipsea o genă din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2. Testele RT-PCR nu au detectat una dintre țintele cercetate, iar oamenii de știință și-au dat seama că virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat, notează CNN.

Nu se știe încă unde și când a apărut pentru prima dată tulpina Omicron. Nu există un „Pacient Zero” identificabil, adică o primă persoană despre care se știe că a fost infectată cu această nouă variantă. Se presupune însă că varianta a apărut mai întâi în Europa, nu în Africa: cazuri care ar fi Omicron au fost identificate în Țările de Jos cu o săptămână înaintea descoperirii făcută de oamenii de știință din Pretoria. 

Mai multe