Sute de mii de persoane, "mâncate" de o boală tropicală
Un parazit tropical desfigurează oamenii din Orientul Mijlociu. Leishmanioza cutanată este comună în Siria de secole întregi, dar acum, lacunele din sistemul medical și mișcările refugiaților au transformat-o într-o epidemie.
Boala se manifestă prin răni adânci la nivelul pielii, care pot fi foarte dureroase și duc la desfigurare. Studiile au arătat că sute de mii de persoane suferă de această boală în taberele de refugiați sau prinși în zonele de conflict, notează The Independent. Condițiile nefavorabile, nu doar din sistemul sanitar, ci și cele din societate, duc la răspândirea afecțiunii.
Leishmanioza cutanată este cauzată de un parazit care pătrunde în sistemul sanguin. Se transmite de la o persoană la alta prin mușcătura unei muște de nisip, frecvent întâlnită în acea parte a lumii.
Cea mai gravă formă de Leishmanioza este cea viscerală, care se manifestă prin febră, mărirea ficatului și a splinei. Poate fi fatală dacă nu este tratată. Leishmanioza mucoasei "mănâncă" membranele de pe nas, gură și interiorul gâtului.
Boala face ravagii în Siria și Liban, dar au apărut cazuri și în Turcia, Iordania, Libia și Yemen. Este foarte greu pentru doctori și oamenii din sistemul sanitar să lupte împotriva afecțiunii, întrucât este foarte greu să ajungă la oamenii infectați și să-i bage în carantină. Intervenția cât mai rapidă asupra persoanelor suferinde oferă șanse serioase de vindecare, tocmai de aceea s-a făcut un apel către organizațiile internaționale din domeniul sănătății pentrui a ajuta în diagnosticarea și tratarea dezastruoasei afecțiuni.