Țara în care s-a decis ca transgenderii să fie încadrați la „bolnavi mintal”

25 mai 2024 12:45   Internațional

Guvernul peruan a adoptat o măsură în ceea ce privește comunitatea transgender din țară. Printr-un decret semnat de președinta Dina Boluarte, persoanele transgender au fost catalogate oficial drept „bolnavi mintal”, o decizie ce a stârnit furia grupurilor LGBTQ+.

Potrivit decretului, „transsexualismul, travestismul cu rol dublu, tulburarea identității de gen în copilărie, alte tulburări de identitate de gen și travestismul fetișist” sunt acum toate considerate boli mintale în Peru.

Guvernul a justificat această măsură prin necesitatea de a oferi „tratament psihologic” gratuit celor afectați. De asemenea, autoritățile susțin că prin acest demers „reafirmă categoric respectul pentru demnitatea persoanei și acțiunile libere ale acesteia în cadrul drepturilor omului, oferind servicii de sănătate în beneficiul lor”.

Însă, această decizie a fost aspru criticată de activiștii pentru drepturile LGBTQ+, care consideră că este o încălcare flagrantă a drepturilor persoanelor transgender. Ei consideră că această clasificare ca „boală mintală” este o formă de discriminare și stigmatizare a identității de gen a acestor indivizi.

Experții în domeniul sănătății mentale au remarcat că abordarea guvernului peruan este total neadecvată și contrazice standardele internaționale de tratare a problematicii identității de gen. Potrivit specialiștilor, transgenderismul nu este o tulburare psihologică, ci o variație normală a experienței umane.

Citește continuarea pe canal33.ro. 

Mai multe