Titanicul va pluti iar din 2022
La comemorarea a 110 ani de la cea mai mare tragedie navală a secolului XX, Titanicul va fi lansat iar la apă. Miliardarul australian Clive Palmer (64 de ani) a anunţat că intenţionează să realizeze o replică fidelă a vaporului scufundat în 1912, după ce a intrat în coliziune cu un aisberg. Se va numi Titanic II şi costă peste 700 de milioane de dolari. Inclusiv cabina căpitanului va fi identică celei de pe Titanic.
10 ani. Atât durează lucrările de construcţie a vasului de croazieră Titanic II. Vaporul care costă puţin peste 700 de milioane de dolari a fost dat în lucru de către australianul Clive Palmer, în anul 2012, centenarul marii tragedii din oceanul Atlantic.
Titanic II va face parte din compania de vase de croazieră deţinută de cel mai bogat australian Blue Star Line. Prima cursă pe care o va face noua ambarcaţiune va avea ca punct de pornire Dubai şi va ajunge la Southampton.
Însă itinerariul cursei inaugurale va fi cel original: din Southampton (Marea Britanie) la New York (SUA). De aproape 6 luni, procesul de construire a fost oprit din cauza unor divergenţe financiare între investitorii implicaţi în proiectul lui Palmer, dar a reînceput la finele lui septembrie.
Titanic II va fi construit în mare parte în China, spre deosebire de RMS Titanic care a fost conceput integral în Irlanda de Nord.
Spre deosebire de modelul original, ambarcaţiunea lui Palmer este dotată cu cele mai noi sisteme de securitate, de navigaţie şi tehnologie. În plus, la bord va exista un număr corespunzător de bărci de salvare.
În rest, replica este identică originalului, atât în ceea ce priveşte aspectul camerelor, cât şi sala de bal, sala maşinilor sau terasele restaurantelor. Titanic II va primi la bord 2400 de pasageri şi 900 de membri ai echipajului.
Călătoria din Southampton la New York va dura două săptămâni. „După ce va rupe blestemul Titanicul parcurgând acelaşi itinerariu, noua ambarcaţiune va porni în alte aventuri pe oceanele planetei”, a declarat Palmer pentru MSN.
„Titanic II va înconjura globul pământesc şi va putea fi vizitat ca un muzeu de către curioşii care îl vor vedea prin porturi”, a mai adăugat miliardarul. Titanic II are exact acelaşi număr de clase de confort: clasa I, clasa a II-a şi a treia. Sălile de mese vor fi similare celor de acum 106 ani, însă compania Blue Star Line nu a oferit detalii cu privire la preţul biletelor.
Tragedia din 15 aprilie 1912
Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume şi a fost inaugurat cu prilejul călătoriei începute la 10 aprilie 1912, între Southampton şi New York. În noaptea dintre 14 aprilie şi 15 aprilie vaporul s-a ciocnit de un aisberg şi au pierit 1.514 oameni din cei 2.228 aflaţi la bord.
Tragedia a avut loc la exact patru zile de la plecare, la ora 23.40 şi ajungea pe fundul oceanului la 2.30. Pe Titanic nu existau la momentul tragediei decât bărci de salvare necesare pentru 1.178 de persoane.
Cine este Clive Palmer?
Australianul Clive Palmer are 64 de ani şi o avere estimată la 2,2 miliarde de dolari. Bogătaşul care este la bază profesor universitar, este tatăl a trei copii, şi s-a născut la 26 martie 1954, în Footscray. Palmer are două mari proiecte de anvergură: reconstruirea Titanicului şi clonarea unor dinozauri. El a fost căsătorit cu Susan Palmer între 1983-2005 şi din 2007 este însurat cu Anna Topalov-Palmer.
El deţine compania minieră Mineralogy Pty Ltd, clubul de fotbal australian Gold Coast United FC şi a predat la universitatea Deakins între 2002 şi 2006. Palmer a urmat studii superioare în jurnalism şi drept. Miliardarul a fost distrus când soţia lui Susan a pierit în 2005, după 22 de ani, în urma unei lupte grele cu cancerul. Afacerile lui au fost afectate de depresia lui Palmer.