Totul despre virusul care a îngrozit planeta. Cum se transmite?

28 ianuarie 2016 16:30   Internațional
Ultima actualizare:

Virusul Zika pare să fie noua amenințare globală, anunță Live Science. Transmis prin înțepăturile țânțarilor Aedes, acesta a fost identificat pentru prima dată în Valea Zika, din Africa centrală în 1947. De atunci s-a răspândit în sudul și în sud-estul Asiei, în insulele din Pacific și în Americi. Nu pare să fie periculos pentru copii și adulți, dar efectează fetusul și nou-născuții.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că una din cinci persoane infectate cu virusul Zika se poate îmbolnăvi. De cele mai multe ori, acestea nici nu sunt conștiente de existența virusului.

Simptome

Persoanele care au contractat virusul pot prezenta febră ușoară, erupții cutanate, dureri de articulații și ochii roșii (conjunctivită). Aceste simptome se pot manifesta timp de câteva zile, sau chiar o lună și se instalează după șapte zile de la înțepătura prin care s-a transmis virusul.

Riscuri

Nu a fost înregistrat niciun deces în cazul infectării cu virusul Zika, nefiind necesară spitalizarea la adulți și copii. Cel mai grav este riscul infectării în perioada intrauterină, virusul provocând deformarea creierului. Specialiștii au intrat în alertă după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de ”microcefalie” la nou-născuți.

Numeroase astfel de cazuri au fost înregistrate în Brazilia în 2015. Alteori, virusul poate fi asociat cu sindromul Guillan-Barre la adulți, care reprezintă o formă severă de paralizie.

Deși destul de rar, virusul se poate transmite de la mamă la copil în timpul nașterii, dar nu s-au descoperit cazuri de transmitere prin alăptare.

Tratament

De regulă, Zika este diagnosticat după efectuarea mai multor teste de sânge, dar momentan nu există nici vaccin care să prevină infectarea, nici vreun tratament care să combată virusul. În cazul descoperirii infectării cu Zika, pacientului i se poate administra o infuzie de fluide care să-l ajute să combată virusul mai rapid.

Cum putem preveni infectarea cu Zika

Evitarea călătoriei în regiunile afectate de răspândirea virusului.Prevenirea înțepăturilor de țânțari, prin evitarea șederii lângă ape stătătoare, aplicarea de substanțe care omoară larvele de țânțari și de loțiuni împotriva insectelor.

Țări afectate de virusul Zika la 27 ianuarie 2016: Barbados, Bolivia, Brazilia, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Surinam, Insulele Virgine (SUA), Venezuela, Samoa, Capul Verde.

Mai multe