Turcia a emis mandate de arestare pe numele a 42 de jurnaliști

26 iulie 2016 0:43   Internațional
Ultima actualizare:

Acum mai puțin de două săptămâni, Turcia trecea prin momente dramatice și neașteptate. O facțiune a armatei a încercat să răstoarne regimul lui Erdogan și să preia puterea. Deși puciul a eșuat, consecințele se mai arată și acum. Aproape 300 de oameni au murit, iar peste 1400 au fost răniți.

Mii de persoane au fost arestate, din domenii diverse: armată și securitate, din sistemul judiciar, iar acum a venit și rândul jurnaliștilor. 42 de mandate de arestare au fost emise pe numele unor ziariști, informează The Guardian. Autoritățile îi consideră parte a planurilor de lovitură de stat, așa că a decis să-i chestioneze. Măsurile luate împotriva jurnaliștilor de regimul de la Ankara au atras mânia organizațiilor care luptă pentru drepturile omului.

Președintele Recep Erdogan a dat vina pentru încercarea de a-l da jos de pe scaunul puterii pe Fethullah Gulen, un fost aliat de-al său, în prezent mare dușman. Gulen a negat acuzațiile. "Este imposibil ca prin aceste metode (arestarea n.r.) să afli dacă un jurnalist a fost implicat într-un mod definitoriu în rețeaua lui Gulen sau în tentativa de lovitură de stat. Binmeînțeles că respectăm dreptul Guvernului de a investiga lovitura, dar trebuie respectate dreptul la libera expirmare, care este unul dintre principiile definitorii ale democrației. Asta se transformă într-o vânătoare de vrăjitoare și trebuie oprită", a declarat Erol Önderoğlu, reprezentantul turc al Organizației "Reporteri fără frontiere". 

Mai multe