Turcia este un butoi cu pulbere: decizia lui Erdogan care ajută ISIS
Lovitura de stat eșuată din Turcia a produs și primul scurtcircuit la nivelul relațiilor internaționale. Ceea ce părea a fi o problemă internă a Turciei s-a transformat, peste noapte, într-un mare butoi plin cu pulbere.
Pentagonul a pierdut accesul la baza aeriană din Turcia, aceasta fiind principalul nod de unde SUA lansa atacuri asupra pozițiilor Statului Islamic. Turcia a somat Casa Albă să permită extrădarea clericului Fettulah Gulen, cel care ar fi orchestrat evenimentele de vineri seara din Istanbul și Ankara.
Cu toate că Peter Cook, ofițerul de presă al Pentagonului, a afirmat sâmbătă, 16 iulie, că această situație neplăcută nu este insurmontabilă, turcii nu au lăsat să se întrevadă momentul în care SUA va avea din nou acces la baza aeriană Incirlik, din sud-estul Turciei. Asta în condițiile în care guvernul ales al Turciei a pornit o prigoană la adresa celor pe care îi consideră responsabili pentru lovitura de stat eșuată de vineri seara. Mai mulți militari de rang înalt și soldați au fost arestați în timp ce peste 2.500 de judecători au fost eliberați din funcții.
În afară de USS Dwight D Eisenhower care staționează în apele Golfului Persic, SUA nu mai are niciun portavion în Marea Mediterană care să fie în vecinătatea Siriei! În condițiile în care baza de la Incirlik este închisă pe o perioadă nedeterminată, SUA nu va mai putea lansa atacurile sale cu drone deoarece portavioanele sale nu sunt dotate cu tehnica necesară pentru ca dronele să aterizeze pe puntea lor.
Recep Tayyip Erdoğan nu este considerat de americani un partener de încredere în lupta contra ISIS, acesta doar permițându-le partenerilor săi americani să folosească baza de la Incirlik din 2015 pentru a combate ISIS.