Uite aşa îl faci cană pe bunicul!

26 octombrie 2016 20:25   Internațional
Ultima actualizare:

La început a fost un proiect artistic! Incredibil de repede, însă, transformarea cenuşii cadavrelor în obiecte de ceramică a devenit o modă în SUA. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi ţin astfel morţii acasă!

Moda a fost lansată de artistul Justin Crowe (39 de ani) din New Mexico. El a încorporat pentru prima oară cenuşă umană pentru a crea un serviciu de vase ceramice, anul trecut. A fost doar un proiect artistic, dar prietenii care au aflat i-au cerut să le facă şi lor vase din rudele decedate. Cu timpul, din ce în ce mai multă lume a aflat şi abia mai făcea faţă cererilor. “În fiecare zi eram sunat. Ai putea să mi-l faci şi mie pe bunicul cană, ceaşcă de cafea sau castron? De aceea m-am gândit să lansez o afacere din proiectul artistc”, a povestit americanul. Aşa că şi-a înfiinţat o companie, Chronicle Cremation Design, care oferă şansa oamenilor să-i ţină aproape pe defuncţii dragi, încorporându-le cenuşa în căni, castroane sau farfurii.

Vasul din lut şi cenuşă costă 399 de dolari

Deja a devenit ultima fiţă în America să păstrezi astfel morţii, în loc să-i îngropi. Dintr-un adult incinerat rezultă între 1,8 şi 2,7 kilograme de cenuşă, spune Crowe. Pentru a crea vasul ceramic, artistul are nevoie de numai 100 de grame de cenuşă. Cenuşa mortului nu e vizibilă în produsul final, amestecându-se în cuptorul de ardere cu lutul. Justin Crowe cere 399 de dolari (circa 1.643 de lei) pentru fiecare vas de lut personalizat, la care se adaugă între 159 şi 649 de dolari (între 654 şi 2.671 de lei) în funcţie de complexitatea acestuia. Prin arderi la temperaturi foarte inalte, în cuptoare speciale, cenuşa morţilor poate fi transformată în grafit şi apoi în diamante. Costul transformării ajunge până la 22.000 de dolari (circa 90.579 de lei) Din cenuşa unui om rezultă circa 20 de diamante artificiale. 

Mai multe