Un alpinist român a murit pe traseul Mont Blanc. A fost vorba despre o "eroare tehnică"

3 septembrie 2024 5:45   Internațional

Un alpinist și-a pierdut viața după ce a căzut în coridorul Goûter, potrivit serviciilor de urgenţă. Bărbatul, de 35 de ani, a căzut în gol în urma unei ”erori tehnice”. Acesta făcea un traseu din masivul Mont Blanc. Martorii l-au văzut căzând aproximativ 200 de metri, a declarat brigada de jandarmerie specializată din Chamonix. 

Alpinistul a murit din cauza unei "erori tehnice"

Bărbatul a căzut în gol în urma unei "erori tehnice". Martorii l-au văzut căzând aproximativ 200 de metri, a indicat brigada de jandarmerie specializată din Chamonix, estul Franţei. Căderile de pietre din această zonă sunt foate periculoase și au dus deja la moartea altor alpiniști, în ultimii ani. „Dar în cazul de astăzi, este vorba într-adevăr de o eroare tehnică”, explică PGHM din Chamonix. 

Mai multe decese au avut loc în cursul verii pe masivul Mont Blanc, vârf din Europa de Vest, în special în culoarul Goüter, cunoscut ca fiind periculos, situat pe traseul normal către vârful alpin. La sfârşitul lunii august, o alpinistă de 52 de ani, a fost ucisă în timpul unei căderi de pietre pe acelaşi coridor. 

Românul care a murit pe Everest 

În luna mai a acestui an, alpinistul român Gabriel Viorel Țabără a murit în Himalaya, potrivit oficialilor citați de publicația Everest Chronicle și paginademedia.ro. Alpinistul în vârstă de 48 de ani a fost găsit mort de șerpașul său, a anunțat organizatorul de ascensiuni Makalu Adventure. „Gabriel și șerpașul său au avut o zi obișnuită și s-au dus în corturile lor, cum fac alpiniștii de obicei. Dar Gabriel nu s-a mai trezit a doua zi dimineață”, a spus Mohal Lamsal, patronul Makalu.

Țabără este a treia victimă de pe cel mai înalt munte din lume din acest sezon de ascensiuni, după ce doi alpiniști mongoli și-au pierdut viața pe Everest în urmă cu mai puțin de două săptămâni. 

Țabără era pe munte de peste două luni, în condițiile în care plănuia să urce pe vârful Lhotse fără oxigen suplimentar și terminase perioada de aclimatizare. „Cu siguranță nu a fost vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu folosesc oxigen în tabăra III. Vom ști cauza morții doar după autopsie”, a spus Lamsal. Compania sa intenționează să-i recupereze trupul de la Tabăra III miercuri și să-l ducă la Kathmandu.

Mai multe