Un bărbat din Japonia cultivă ceapă în inima aeroportului!

20 august 2020 8:29   Internațional
Ultima actualizare:

Incredibil, dar adevărat! Uneori nu îţi poţi alege vecinii şi adesea dai peste unii extrem de gălăgioşi. Asta poate spune fermierul Takao Shito, de 70 de ani, a cărui casă şi fermă se află în mijlocul aeroportul internaţional Narita, din Japonia.

Fermierul nu are de gând să îşi vândă terenul moştenit de la străbunii lui, în ciuda ofertei de 1,7 milioane de dolari venite din partea autorităţilor.

”Te obişnuieşti cu zgomotul avioanelor. Acest petec de pământ este de trei generaţii în familia mea şi vreau să îl transmit mai departe generaţiilor următoare. Nu este vorba de bani, ci de onoarea mea de fermier”, a declarat pentru France Presse, Takao Shito, care cultivă ridichi şi mazăre printre avioanele care vin de la mii de kilometri distanţă. Pe  aeroportul Narita aterizează anual 250.000 de avioane şi ajung 40 de milioane de pasageri.

De când a început pandemia şi numărul avioanelor s-a rărit, fermierul savurează ore în şir de linişte. Aeroportul s-a deschis oficial în 1978, după ce fermierii au protestat ani la rând când guvernul a anunţat în 1966 că urmează să construiască un aeroport pe terenurile lor. Tatăl lui Shito a participat la o manifestaţie soldată cu decesul mai multor poliţişti şi fermieri. Însă fermierul nu a cedat nici un centimetru de pământ şi aeroportul internaţional a fost silit să funcţioneze cu o singură pistă de aterizare până în 2002. În acel an, moştenitorii unui alt fermier au decis să vândă şi atunci a fost posibilă lărgirea aeroportului.

Fermierul este protejat prin lege de un act care le dă drepturi depline agricultorilor pe terenul lor şi nu poate fi expropriat de autorităţi. ”În 2019, a fost foarte greu pentru că în timpul Campionatului Mondial de Rugby au fost mai multe zboruri pe Narita ca de obicei, dar am avut o recoltă bună de ceapă. Cred că plantelor mele le prieşte aerul poluat de avioane”, a glumit fermierul, care se judecă în cinci procese diferite cu autorităţile care vor să îi dea pământ în altă parte. ”Viaţa mea e legată de pământul acesta. Ridichile, salatele şi mazărea au alt gust într-un alt tip de sol. Nu voi pleca niciodată de aici”, a subliniat fermierul. Nici fiul lui nu are de gând să părăsească pământul strămoşesc, în ciuda presiunilor şi va continua să cultive plante printre avioane mulţi ani de acum încolo.

Mai multe