Un nou cutremur s-a produs în Croația. A avut o magnitudine de 6,5. Orașul Petrinja, cel mai afectat

29 decembrie 2020 14:02   Internațional
Ultima actualizare:

Un nou cutremur cu o magnitudine de 6,5 grade s-a produs în Croația marți, 29 decembrie, în jurul orei 13.00. Cel mai afectat oraș este Petrinja. Aici s-au surpat imobile, au fost distruse acoperișuri, iar salvatorii scot oamenii de sub dărâmături. Seismul de azi vine după un altul care s-a produs ăn aceeași zonă luni, dar care a avut o magnitudine mai mică, de 5,2 grade.

UPDATE. Darinko Dumbovic, primarul din localitatea Petrinja, oraș puternic afectat de seism, a declarat la un post de televiziune că salvatorii scot în prezent oameni dintre dărâmături. „Nu ştim încă dacă există morţi sau răniţi”, a declarat el presei locale. ,„Este o panică generală. Toată lumea încearcă să afle soarta apropiaţilor”, a adăugat oficialul.  În orașul Petrinja trăiesc aproximativ 20.000 de locuitori. 

Seismul a produs pagube. Este vorba despre imobile surpate, acoperișuri distruse și străzi acoperite de cărămizi și moloz. Cu o zi mai înainte, luni, un cutremur de o intensitate mai mică, de 5,2, a avut loc în aceeaşi regiune, însă a cauzat doar pagube materiale minore.Cutremurul a fost resimţit în capitala slovenă Ljubljana, dar şi în alte ţări din regiune - în Ungaria şi Austria -, potrivit unor martori şi presei.

Un nou cutremur s-a produs în Croația. Autoritățle au închis centrala nucleară de la Krsko

Centrala nucleară slovenă Krsko a fost oprită marţi, „din precauţie”, a anunţat o purtătoare de cuvânt, fără să facă alte precizări, transmite news.ro. Potrivit agenţiei de presă STA, este vorba despre o ”procedură normală în cazul unor cutremure puternice”. Construit în epoca iugoslavă şi dat în folosinţă în 1983, reactorul de tip Westinghouse de la Krsko, cu o putere de 700 de megawaţi, este unica centrală nucleară din Slovenia, folosită și de Croaţia. Reactorul urma iniţial să-şi întrerupă activitatea în 2023, după 40 de ani de funcţionare însă Ljubljana şi Zagrebul au decis, în 2015, să-i prelungească activitatea cu încă 20 de ani, în pofida protestelor mai multor ONG-uri. Reactorul acoperă aproximativ 20% din nevoia de electricitate a Sloveniei şi 15% din nevoile Croaţiei.

Un cutremur cu o magnitudine de 6,5 grade s-a produs în Croația marți, 29 decembrie, în jurul orei 13.00. Epicentrul a fost localizat la o distanță de 44 de kilometri de capitala Zagreb.  Luni, locuitorii din centrul Croației au mai tras o sperietură groaznică. La orele dimineții, ei au fost zguduiți de un seism de suprafață mai mic decât cel de azi, cu magnitudinea de 5,2 pe Richter. Ulterior, acesta a fost urmat de două replici destul de puternice. Seismul de ieri s-a produs la 10 kilometri adâncime, iar epicentrul a fost localizat la 50 de kilometri de Zagreb.

Mai multe