Un vaccin anti-Covid al grupului Pfizer ar putea fi distribuit americanilor înainte de sfârşitul acestui an
Un vaccin împotriva noului coronavirus, dezvoltat de grupul american Pfizer, ar putea fi distribuit americanilor înainte de sfârşitul acestui an, dacă se va dovedi că este sigur şi eficace, a declarat duminică directorul general al producătorului de medicamente, Albert Bourla, transmite CNBC.
Bourla a spus în timpul unui interviu acordat emisiunii “Face the Nation”, de la CBS, că Pfizer ar trebui să aibă principalele rezultate ale unui studiu clinic de fază finală, destinate Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite, până la sfârşitul lunii octombrie. ”Dacă FDA aprobă vaccinul, compania este pregătită să distribuie sute de mii de doze”, a afirmat Bourla. Pfizer colaborează pentru dezvoltarea unui vaccin împoriva noului coronavirus cu compania germană BioNTech.
Compania a investit deja 1,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea posibilului vaccin
În luna iulie, guvernul SUA a anunţat că va plăti companiei 1,95 de miliarde de dolari pentru producerea şi livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin, dacă acesta se va dovedi a fi sigur şi eficace. Acordul face parte din programul Operation Warp Speed, creat de administraţia Trump pentru a accelera dezvoltarea şi producţia de vaccinuri şi tratamente împotriva noului coronavirus. Duminică, Bourla a declarat că Pfizer a investit deja 1,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea posibilului vaccin. El a spus că dacă vaccinul nu va funcţiona, cest lucru va fi ”dureros” pentru companie. ”Până la urmă este vorba numai despre bani. Dar acest lucru nu va distruge compania, chiar dacă va fi dureros”, a mai sous acesta. Vaccinul experimental al Pfizer conţine material genetic numit mesager ARN, sau mARN, despre care cercetătorii speră că provoacă sistemul imunitar să lupte cu virusul.
AstraZeneca și-a întrerupt momentan studiul clinic
Pfizer este una dintre trei companii care desfăşoară studii clinice finale pentru un vaccin. Celelalte două companii sunt Moderna şi AstraZeneca. Aceasta din urmă a anunţat că va relua studiul clinic întrerupt temporar din motive de siguranţă. Sâmbătă, Pfizer a solicitat FDA propunerea de a extinde studiul său de fază finală pentru a include până la 44.000 de participanţi, o creştere semnificativă faţă de ţinta iniţială de 30.000 de participanţi.
Citește și:
Vaccinul Oxford, blocat din cauza unor reacţii adverse?
Pe de altă parte, experţi în boli infecţioase şi oamenii de ştiinţă şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele săptămâni că preşedintele Donald Trump presează FDA să aprobe un vaccin înainte ca acesta să fie testat în mod adecvat. Comisarul FDA, Stephen Hahn, insistând că nu va fi presat de Trump pentru a urmări rapid un vaccin, a declarat luna trecută, pentru Financial Times, că agenţia este pregătită să ocolească procesul complet de aprobare federală pentru a face disponibil un vaccin Covid-19 cât mai curând posibil.