Uniunea Europeană îşi lansează în mod oficial campania de vaccinare împotriva COVID-19

27 decembrie 2020 17:13   Internațional
Ultima actualizare:

Mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv România, Italia, Spania sau Franţa, şi-au lansat duminică, 27 decembrie, în mod oficial, campaniile de vaccinare împotriva covid-19, la mai puţin de o săptămână după ce Bruxellesul a dat undă verde vaccinului alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNtech şi după ce alte state şi-au lansat campania, relatează Euronews.

Primele doze de vaccin, livrate sâmbătă, au fost injectate duminică în Italia, înainte de ora 7.00 GMT (9.00, ora României), infrmierei Claudia Alivernini şi profesoarei Maria Rosaria Capobianchi, directoarea laboratorului de virusologie al Spitaului Spallanzani de la Roma.

Este ”un gest mic, dar fundamental pentru noi toţi”, a comentat Claudia Alivernini. ”O spun din tot sufletul: să ne vaccinăm. Pentru noi, Pentru cei dragi nouă şipentru colectivitate”, a pledat ea în faţa presei.

UE a dat startul vaccinării anti-COVID-19

Vaccinatrea în masă urmează să înceapă la 8 ianuarie, data la care 470.000 de doze de vaccin urmează să sosească săptămânal în Italia, cel mai afectat stat UE de pandemia covid-19, cu peste 71.000 de morţi, care a reintrat în carantină înainte de Crăciun.

Campania franceză de vaccinare a fost lansată simbolic duminică, la un spital din Seine-Saint-Denis, unde a fost vaccinată o femeie în vârstă de 78 de ani şi un cardiolog în vârstă de 65 de ani.

Alte ţări din UE au deschis marşul sâmbătă - Germania, Ungaria şi Slovacia -, cu o zi înainte de lansarea oficială a campaniei de vaccinare. 

China, prima țară care și-a lansat campania de vaccinare anti-COVID-19

Înaintea UE, numeroase ate ţări şi-au demarat campaniile de vaccinare împotriva COVID-19, care a ucis cel puţin 1 750 780 de oameni şi a contaminat aproape 80 de milioane de persoane în lume, potrivit unor date oficiale compilate de AFP.

Prima ţară care care şi-a lansat campania de vaccinare împotriva COVID-19 a fost China, în vară. În decembrie, Rusia, Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Mexicul, Chile, între altele, au urmat exemplul Chinei.

Totuși, îngrijorări cresc în ultimele zile în urma semnalării în tot mai multe ţări a unei noi tulpini a noului coronavirus SARS-CoV-2. Potrivit unui studiu realizat de către London School of Hygiene and Tropical Medicine, această nouă variantă este cu ”50 până la 74%” mai contagioasă decât precedentele şi alimentează temeri cu privire la o creştere a numărului spitalizărilor în 2021 faţă de 2020, informează news.ro.

Mai multe