Uraganul Florence va atinge coasta de est a S.U.A. Peste un milion de americani au fost evacuaţi

12 septembrie 2018 9:26   Internațional
Ultima actualizare:

Autorităţile americane au decretat stare de urgenţă în oraşul Washington şi în statele Maryland şi Virginia din cauza Uraganului Florence, care urmează să atingă zone situate pe Coasta de Est a Statelor Unite. Uraganul a fost catalogat ca unul de categoria 4, având un potenţial de a produce pagube masive.

Peste 1,5 milioane de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza Uraganului Florence, care poate degeja rafale de vânt cu viteze de până la 225 de km/h. 

Potrivit specialiştilor, uraganul Florence este posibil să devină cel mai puternic uragan care a lovit coasta de est a Statelor Unite în ultimii zeci de ani. 

Momentan, Florence este un uragan în categoria patru, fiind însoţit de vânturi de peste 130 de kilometri pe oră. Meteorologii se aşteaptă ca uraganul să ajungă în cele trei state marţi şi să fie reîncadrat la categoria cinci. Uraganul se afla luni dimineaţă la aproximativ 2.000 de kilometri sud de Carolina de Nord şi iniţial a fost încadrat în categoria doi, dar a devenit din ce în ce mai puternic pe măsură ce se îndreaptă spre coasta de est a Statelor Unite ale Americii. 

Centrul Naţional al Uraganelor (NHC) din SUA a avertizat că furtuna va fi extrem de periculoasă.

Florence este „mare, puternică şi ... nimic nu o poate opri”, a declarat Henry McMaster, guvernatorul statului Carolina de Sud. „Iar atunci când va lovi Curentul Golfului pe vreme mai caldă, va avea o intensitate mărită”, a adăugat el, potrivit Digi24. 

Unii meteorologi sunt îngrijoraţi deoarece furtuna pare că îşi va încetini viteza de deplasare chiar în momentul în care va ajunge pe Coasta de Est, la fel cum a făcut şi uraganul Harvey, care a adus cantităţi uriaşe de ploi torenţiale peste Houston de-a lungul mai multor zile în 2017. Furtuna de atunci a creat pagube de 125 de miliarde de dolari.

Topul celor mai costisitoare uragane din istoria SUA

1. Irma (2017): 122 -200 miliarde de dolari

2 Harvey (2017): 81-180 miliarde dolari

3. Katrina (2005): 160 miliarde dolari

4. Sandy (2012):  70,2 miliarde dolari

5. Andrew (1992): 47,8 miliarde dolari

Mai multe