Vacanță de vis sau de coșmar? Cum arată în realitate cele mai vizitate obiective turistice

3 august 2019 19:14   Internațional
Ultima actualizare:

Cine a spus că numai în România se întâmplă surprize neplăcute în concediu? Milioane de oameni care au vizitat atracţii turistice de referinţă pe harta culturală mondială au ajuns acasă dezamăgiţi. Şi asta pentru că au rezervat pachetul turistic după ce au văzut fotografii profesioniste cu Turnul din Pisa, Marele Zid chinezesc, Stonehenge sau celebra plajă de pe insula thailandeză Phi Phi Ley, unde s-a filmat ”Plaja” (2000).

În 2018, 1,4 miliarde de oameni au plecat în afara hotarelor în vacanţe, asta însemnând o creştere de 6% faţă de 2017, se arată în raportul emis de specialiştii de la World Tourism Barometer.

Una dintre cele mai mari surprize pe care le-au avut turiştii a fost cea de pe plaja de vis de pe insula Phi Phi Ley, din Thailanda. Şi asta pentru că, din cauza afluxului imens de turişti şi bărci din golf, reciful de corali şi flora marină au fost grav afectate, iar autorităţile au decis închiderea zonei turistice până la o dată nespecificată.

Aici a fost filmat ”Plaja” (2000) cu Leonardo Di Caprio. În 2018, în Europa au ajuns 713 milioane de turişti. O mare parte dintre ei au avut surprize uşor neplăcute când au vrut să îşi facă o poză cu Mica Sirenă, statuia din bronz a lui Edvard Eriksen, de pe promenada Langelinie, care are doar 1,25 metri înălţime.

Alţii au fost dezamăgiţi când au descoperit ”o grămadă de bolovani” şi o câmpie banală în comitatul Wiltshire, la monumentul neolitic Stonehenge. Turiştii care au ajuns la Luvru, în Paris, fascinaţi de figura misterioasă a geniului renascentist Leonardo da Vinci, au avut o mare surpriză.

”Mona Lisa” nu îi aştepta doar pe ei să facă poză, în faţa tabloului mic, de doar 77 cm X 53 cm, se înghesuiau cel puţin 50-60 de curioşi. Imaginile idilice cu Turnul din Pisa, din Piaţa Domului, înalt de 57 de metri şi înclinat ameninţător către pavajul pieţei i-au făcut pe mulţi să îşi rezerve o călătorie în Italia.

Însă odată ajunşi în faţa monumentului finalizat în 1372, după ce lucrările începuseră în 1173, mulţi au fost dezamăgiţi pentru că pe iarbă, sute de turişti aşteptau într-un punct marcat cu cretă să facă poza râvnită de toţi: ”Eu împingând turnul”.

Însă oricât de mult s-ar plânge europenii de înghesuială, nimic nu se compară cu buluceala de pe Marele Zid Chinezesc care măsoară 21.196,18 km.

Deşi fotografiile din cataloagele agenţiilor de turism prezintă monumentul vizitat în 2018 de 343 milioane de turişti veniţi din toată lumea la asfinţit, fără oameni pe el, acest lucru se întâmplă extrem de rar. Experţii de la World Tourism Barometer avertizează că, pe fondul unei creşteri economice mondiale de peste 3%, mobilitatea socială pe perioada sezonului estival va creşte cu aproximativ 5%. Probabil, că odată cu această creştere se va ridica şi nivelul nemulţumirii legate de anumite locaţii turistice.

Mai multe