Vaccin Pfizer împotriva mutației Delta. OMS: „Dovezile privind utilitatea sa sunt limitate”

12 iulie 2021 16:23   Internațional
Ultima actualizare:

Pfizer a dezvoltat un vaccin Covid-19 împotriva variantei Delta iar compania farmaceutică a anunțat că în curând va demara procedurile de verificare a eficienței acestuia.

Noul vaccin adaptat mutației Delta a fost fabricat în Mainz, iar compania farmaceutică intenționează să înceapă testarea în august, scrie ediţia online a publicației Sueddeutsche Zeitung, citată de G4Media. Vaccinul, bazat pe ARN mesager (mRna), a fost adaptat special pentru mutațiile variantei Delta.

Specialiștii de la OMS nu sunt convinși de utilitatea celei de-a treia doze

Autoritățile sanitare din Statele Unite, mai exact specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Food and Drug Administration, consideră că americanii care au primit deja două doze de vaccin nu ar trebui să fie supuși unei a treia administrări, în ciuda răspândirii noilor variante ale Covid-19.

Nici pentru Organizația Mondială a Sănătății nu este clar dacă o a treia doză de rapel a vaccinului anti-Covid-19 este utilă pentru a menține protecția împotriva virusului, iar dovezile privind utilitatea sa sunt ”limitate”. „Până când nu vor fi colectate date suplimentare, nu știm dacă vor fi necesare alyte rapeluri pentru a menține protecția împotriva Covid-19”, a explicat OMS într-o declarație făcută pentru CNN.

Ugur Sahin, cofondator BioNTech, despre necesitatea celui de-al treilea vaccin

Ugur Sahin, cofondator al companiei farmaceutice germane BioNTech, este încrezător că vaccinul dezvoltat în laboratorul său şi distribuit de partenerul său american Pfizer este “eficient” şi împotriva variantei indiene, scrie Agerpres. 

“Metoda noastră se bazează pe experienţa căpătată împotriva cancerului. Am experimentat cu multe variante şi, până acum, cu toate am obţinut rezultate bune”, a declarat Sahin, la o întâlnire online cu reprezentanţi ai mass-media din Germania. “Sunt încrezător că vom obţine rezultate bune şi împotriva variantei indiene”, a spus el referitor la această mutaţie a virusului SARS-CoV-2, mult mai agresivă decât cele detectate anterior. “Până acum, vaccinul a dovedit eficacitate practic împotriva tuturor mutaţiilor cunoscute”, a mai precizat el.

Ugur Sahin, care conduce BioNTech împreună cu soţia sa, cercetătoarea Özlem Türec, a avertizat că în orice caz eficacitatea maximă a vaccinului - de 97% - este atinsă după şapte zile de la administrarea celei de-a doua doze. El a reamintit, totodată, că după şase luni de la atingerea acestei imunităţi maxime, după a doua doză, aceasta începe să scadă. Potrivit estimărilor actuale, acest lucru înseamnă că după trecerea a între nouă luni şi un an, este nevoie de administrarea unei a treia doze de vaccin, pentru a garanta menţinerea unei imunităţi maxime.

Mai multe