Vaccinarea cu doza a patra ar putea fi necesară în curând. Ce spune șeful Pfizer despre Omicron

10 decembrie 2021 21:51   Internațional
Ultima actualizare:

În contextul apariției noii variante COVID-19, Omicron, s-ar putea ca vaccinarea cu doza a 4-a de ser să fie necesară mai rapid decât s-a preconizat inițal, informează CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla. Omicron s-a răspândit deja în aproape o treime din țările de pe glob, mai exact în 57 din cele 195 de țări existente, fiind cea mai contagioasă formă a noului coronavirus până în prezent.

Când ar putea fi necesară o a 4-a doză de vaccin

Pfizer a anunțat miercuri rezultatele unui studiu preliminar care a arătat că două doze de vaccin ar putea să nu ofere suficientă protecție împotriva variantei Omicron, iar trei doze și-ar putea duce la îndeplinirie misiunea, însă s-ar putea ca populația să aibă nevoie chiar de patru. „Când vom avea date din teren, se va determina dacă a treia doză de vaccin acoperă Omicron și pentru cât timp. (..) Cred că vom avea nevoie de o a patra doză. 

Cu Omicron, trebuie să așteptăm și să vedem, pentru că avem foarte puține informații. S-ar putea să avem nevoie de ea mai repede”, a declarat Bourla, adăugând că încă nu este clar când va fi necesară cea de-a patra doză de vaccin.

Totodată, șeful Pfizer a explicat că în timpul iernii oamenii petrec mai mult timp în interior, în spații neaerisite, ceea ce favorizează transmiterea virusului, astfel că o nouă doză de vaccin este mai mult decât binevenită. Albert Bourla a avertizat că anticipează că noi variante ale SARS-CoV-2 vor continua să apară în viitor și că Pfizer monitorizează evoluția virusului pentru a vedea dacă vor fi necesare adaptări ale vaccinurilor. „Cred că o a treia doză va oferi o protecție foarte bună”, a mai declarat acesta.

OMS atrage atenția cu privire la repartizarea inegală a vaccinurilor

În același timp, experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) atrag atenția asupra modului inegal în care vaccinurile sunt repartizat pe glob, în defavoarea țărilor sărace, unde populația nu a avut posibilitate să își facă nici măcar o primă doză de vaccin. Astfel, spun reprezentanții OMS, prioritatea ar trebui să fie administrarea primei doze locuitorilor acestor țări, în locul unui alt booster oferit rezidenților din țările „privilegiate”. De asemenea, OMS a transmis că nu există suficiente date despre varianta Omicron pentru a demonstra că boosterul este necesar pentru toată lumea și ar putea fi administrat numai celor care au o situație defavorabilă. 

Mai multe