Vaccinul Oxford, blocat din cauza unor reacţii adverse?
Veşti îngrijorătoare vin de la Universitatea Oxford, acolo unde se află în fază avansată testarea vaccinului anti-COVID-19. Ieri, AstraZeneca a anunţat că a suspendat testele de fază finală, din cauza unei boli apărute în mod inexplicabil la un participant la studiu, transmite Reuters.
Avem tot mai puţine şanse ca până la sfârşitul anului să avem un vaccin anti-coronavirus. Serul, dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, era considerat lider în cursa mondială de dezvoltare a mult-aşteptatului vaccin şi se afla în faza testelor finale, informează HotNews.ro. AstraZeneca spune că a oprit din proprie iniţiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranţa vaccinului şi că face tot ce este posibil pentru a grăbi analiza acestui eveniment singular, astfel încât calendarul dezvoltării vaccinului să fie cât mai puţin afectat.
”Este o măsură de rutină ce trebuie luată dacă există o boală potenţial inexplicabilă în una din fazele de testare”, a transmis compania printr-un comunicat. Natura bolii şi data când aceasta a apărut nu sunt dezvăluite, dar se precizează că participantul la test se va vindeca, potrivit Stat News, publicaţia care a dat prima informaţia despre suspendarea testelor din cauza ”unei posibile reacţii adverse serioase”. Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaşte situaţia, un participant la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală şi, adesea, este provocată de infecţii virale. Nu este clar dacă boala are legătură directă cu vaccinul AstraZeneca, potrivit NYT.
Suspendarea afectează inclusiv testele cu vaccinuri realizate de alte companii, care caută să vadă dacă există reacţii similare. Testarea vaccinului, denumit AZD1222, se desfăşoară, în diferite stadii, în Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud şi India. De asemenea, se pregăteşte testarea acestuia în Japonia şi Rusia. Ca prim efect al suspendării testelor, acţiunile AstraZeneca au căzut cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat pe burse.
Alte 8 companii pregătesc noul vaccin
Pe lângă anglo-suedezii de la AstraZeneca, alte 8 companii mari pregătesc vaccinul mult-aşteptat: BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer şi Sanofi. Şi americanii de la Moderna se află în fază avansată a testelor, mai ales că asupra lor se fac presiuni mari din partea preşedintelui Donald Trump, care-şi doreşte ca vaccinul să fie gata înainte de alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Statele Unite în prima săptămână din luna noiembrie. Important e că cele nouă companii farmaceutice au semnat un angajament că vor transmite vaccinuri spre aprobare doar după demonstrarea siguranţei şi eficacităţii lor prin „studii clinice de amploare şi de înaltă calitate”. Companiile au dat asigurări că „siguranţa şi starea de bine a persoanelor vaccinate va fi întotdeauna prioritatea noastră principală”.