Veste bună de peste Ocean! Un antioxidat la îndemâna oricui ne poate ține departe de coronavirus

25 mai 2020 9:27   Internațional
Ultima actualizare:

Profesor la Universitatea din Virginia (Statele Unite ale Americii), Zhen Yan a descoperit că un antioxidant produs în timpul exerciţiilor fizice joacă un rol esenţial în combaterea COVID-19. Medicul a acordat un interviu în exclusivitate pentru adevarul.ro şi vorbeşte despre descoperirea sa, care a făcut deja vâlvă.

Zhen Yan este o somitate în lumea cercetării. Profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Virginia (SUA), el a prezentat recent, pe site-ul universităţii americane, rezultatele unui studiu care poate contribui enorm la câştigarea luptei cu pandemia de coronavirus. Cercetarea realizată a scos la iveală faptul că un antioxidant numit „Extracellular superoxide dismutase“ (EcSOD) joacă un rol esenţial în combaterea COVID-19. Acest antioxidant se eliberează în corp, în mod natural, în timpul exerciţiilor fizice. Mai întâi în muşchi, iar apoi, în urma circulaţiei sângelui, se „lipeşte“ de organele noastre vitale. Atunci când facem exerciţii fizice constant, minimum 30 de minute pe zi, în corp se eliberează cantităţi mai mari din acest antioxidant benefic. Mai mult, după cum spune profesorul Yan, graţie proprietăţilor sale unice, EcSOD ar putea fi folosit şi în tratarea altor afecţiuni.  

Profesorul Zhen Yan şi-a luat licenţa în Medicină în 1986 la Universitatea din Jiangsu (China) şi doctoratul în fiziologie şi biologie celulară în 1995, la Universitatea din Texas (SUA). A făcut studii postdoctorale în cardiologie moleculară la UT Southwestern, iar din 2009 predă la Universitatea din Virginia. 

  • “Adevărul”: Studiul pe care l-aţi publicat arată că exerciţiile fizice pot reduce semnificativ riscul ca să apară sindromul de insuficienţă respiratorie acută, una dintre cauzele deceselor la pacienţii cu COVID-19. Cât timp pe zi ar trebui să facem exerciţii fizice?  

Profesorul Zhen Yan: Am făcut mai multe studii pe animale pentru a vedea impactul acestui antioxidant. Sunt mai multe diferenţe cu privire la necesarul de mişcare pentru a produce acest antioxidant la oameni şi animale. Recomandarea mea este ca oamenii să facă de cel puţin trei - patru ori pe săptămână minimum 30 de minute de exerciţii fizice, pentru a produce acest antioxidant şi pentru a avea beneficii asupra sănătăţii.  

  • Tot cu privire la studiul dumneavoastră, care sunt şansele de a avea până la finalul anului un tratament pe baza antioxidantului descoperit?  

Nu trebuie să aşteptăm o confruntare cu infecţia pentru a folosi această descoperire importantă. Oamenii trebuie să facă exerciţii fizice în mod regulat, dacă nu au făcut-o până acum. În ceea ce priveşte dezvoltarea unor terapii pornind de la descoperirea mea, încă suntem la început. Este greu să fac previziuni referitor la când va fi efectiv disponibilă o astfel de terapie. Au mai fost făcute eforturi de a trata probleme de sănătate cu antioxidanţi, însă fără rezultate de succes.

«Oamenii trebuie să practice sport» 

  • Cum ar putea avea efect tratamentele cu acest antioxidant?  

EcSOD este un antioxidant absolut unic ce funcţionează în spaţiul extracelular. Are o structură unică, prin capacitatea sa mare de a se „lipi” de organele vitale pentru a le asigura protecţie împotriva unor multiple afecţiuni de sănătate. Iar această proprietate a antioxidantului descoperit ar putea explica de ce este atât de puternic, în mod special pentru prevenirea diferitelor boli.  

  • Ce alte afecţiuni ar putea fi tratate graţie antioxidantului? Au început deja să fie făcute studii clinice?  

Avem studii ce confirmă beneficiile acestui antioxidant împotriva atrofierii musculare, a complicaţiilor diabetice, precum şi a sindromului de disfuncţie multiplă de organe. Până acum nu a început vreun studiu clinic. Au fost făcute cercetări în laborator la şobolani cu afecţiuni cronice la rinichi. Aceştia au fost trataţi cu antioxidantul uman EcSOD, iar ulterior s-a văzut că afecţiunile la rinichi s-au redus semnificativ. Acest antioxidant ar putea fi propus şi ca terapie pentru retinopatia diabetică, o complicaţie a diabetului ce poate duce la orbire.  

  • Este antioxidantul cel mai bun exemplu că exerciţiile fizice înseamnă sănătate?  

Aş spune că e cel mai impresionant exemplu de mediator al beneficiilor pentru sănătate datorită exerciţiilor fizice. Nu putem trăi în izolare permanent. Iar exerciţiile fizice practicate în mod regulat au mult mai multe beneficii pentru sănătate decât ştiam până acum.  

Vaccinul la care lucrează americanii ar putea fi gata în decembrie 

Doctorul Carlos del Rio, profesor în medicină la Emory University (SUA), a declarat că un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi gata pentru a fi distribuit până la sfârşitul anului 2020. ”Sunt de un optimism precaut. Dezvoltăm într-un ritm fără precedent”, a afirmat cercetătorul. Emory University, din Atlanta, este unul dintre centrele de testare pentru vaccinul contra COVID - 19 al companiei Moderna, care a început în martie primul test clinic din SUA.”Este uluitor să te gândeşti că, la un an de la identificarea unui virus, vom avea un vaccin care ar putea fi distribuit în decembrie. Trebuie să fiu puţin precaut şi să precizez că sper să se întâmple”, afirmă doctorul Carlos del Rio. În mod obişnuit, cercetarea şi dezvoltarea unui vaccin pentru uz public durează un deceniu, dar experţii încearcă să răspundă rapid la coronavirusul care a infectat peste cinci milioane de oameni de pe întreaga planetă. 

Mai multe