VIDEO Ce s-a ales de vilele şi palatele abandonate ale capilor mafiei italiene

2 septembrie 2021 9:33   Internațional
Ultima actualizare:

Italia, unde mafia şi cartelurile de droguri şi-au pus amprenta asupra peisajelor urbane, ridicând de-a lungul anilor vile pompoase, palate şi mausolee, a lansat o amplă iniţiativă de confiscare a acestor proprietăţi şi convertirea lor în bunuri publice, relatează Der Spiegel, citat de Adevărul.

În Italia, clanurile mafiote s-au infiltrat în administraţia publică şi au derulat proiecte masive de construcţii pe care statul nu le-a demolat şi nici nu a putut permite vânzarea lor, astfel că au devenit nişte ruine părăsite.  

„Din nefericire, în aproape toate oraşele italiene sudice se găsesc structuri mafiote părăsite care au schimbat caracterul acelor locuri”, spune fotograful sicilian Alessio Mamo care a documentat vilele mafioţilor din Italia.

Anii 1960 şi 1970 au cunoscut o frenezie a construcţiilor în Sicila, după ce Vito Ciancimino, un mafiot din clanul violent Corleonesi, a ordonat demolarea splendidelor vile Art Nouveau pentru a face loc blocurilor-turn, acoperind cu tone de beton vaste zone naturale şi grădini, relatează The Guardian. 

170 de vile ridicate ilegal pe ”Dealul Dezonoarei” din Sicilia

Promontoriul Pizzo Sella de pe coasta Siciliei, numit „Dealul Dezonoarei”, a căpătat o faimă nefericită din pricina scheletelor celor 170 de vile ridicate ilegal de clanul mafiotului Michele Greco sau „Papa” în anii 1970. Acesta conducea Cupola, organismul executiv al Cosa Nostra. Proiectul iniţial cuprindea 314 vile. Vilele n-au mai fost terminate, o parte dintre ele au confiscate de stat şi de atunci zac în paragină.

În comuna Castel Volturno (Campania), la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Napoli, într-un peisaj de o frumuseţe ieşită din comun, între Muntele Dragone şi insula Ischia, au fost ridicate 24.000 de construcţii ilegale, multe dintre ele pe malul mării. Mii au fost confiscate sau sechestrate, iar ruinele altora sunt împrăştiate pe 17 mile de plajă – ca nişte artefacte arheologice dintr-un dezastru post-apocaliptic, scrie The Guardian.  

Vilele mafioților, inspirate din palatele prinților sau ale marilor duci

Lucrurile se schimbă atunci când şefii îşi construiesc propriile case. Vilele mafiote reflectă personalitatea locatarilor şi caracterul clanului pe care îl reprezintă. Vilele şefilor din Sicilia şi Camorra, de exemplu, au fost proiectate pentru a transmite puterea din punct de vedere estetic – vile maiestuoase care aduc cu cele ale prinţilor sau ale marilor duci. În oraşul Casal di Principe, teritoriul unuia dintre cele mai puternice clanuri, Camorra, care a inspirat serialul de televiziune Gomorra, şeful şefilor, Walter Schiavone, şi-a făcut construit o vilă pe modelul casei lui Tony Montana, gangsterul fictiv interpretat de Al Pacino în Scarface – şi care este cunoscută chiar sub numele de Villa Scarface.  

Şeful Camorra, Gennaro Marino, supranumit „McKay”, s-a îndrăgostit de dacha, casa tradiţională rusă. Deşi averea sa impresionantă, acumulată din traficul de cocaină, i-ar fi permis să cumpere una în splendidul parc montan Ruskeala, la 185 de mile de Sankt Petersburg, a preferat să construiască una în bastionul său, cartierul Secondigliano, una dintre cele mai degradate zone din Napoli. În mijlocul gunoaielor, Marino a ridicat o dacha înconjurată de palmieri libieni.

Autoritățile intaliene au confiscat peste 36.000 de proprietăți ale mafiei

Din 1982 încoace, Italia a confiscat peste 36.000 de proprietăţi ale mafiei. „Confiscarea este unul din cele mai eficiente instrumente de luptă împotriva crimei organizate”, pentru că îi lipseşte de mijloace şi îi descurajează, spune Zora Hauser de la University of Oxford.  

„Dar o măsură cu adevărat eficace este ca statul să returneze bunurile, proprietăţile şi clădirile societăţii. Este un semnal că statul şi populaţia au redobândit controlul”, spune cercetătoarea.  

Citește pe adevarul.ro ce s-a întâmplat cu vilele mafioților din Mexic

Mai multe