Viktor Orban acuză Germania pentru haosul refugiaţilor
Premierul Ungariei lansează acuzații la adresa Germaniei. Viktor Orban spune că decizia Berlinului, de a le permite refugiaţilor să intre nestingheriţi pe teritoriul Germaniei, a provocat haosul din Ungaria din ultimele săptămâni.
Într-un interviu pentru publicația Bild, Viktor Orban declară că în ciuda anunţului făcut de Berlin, ţara sa a reuşit să ţină lucrurile sub control. Totodată, şeful guvernului ungar a spus că nu există suficientă compasiune pentru imigranţi şi trebuie să se treacă la fapte, scrie Agerpres.
În tot acest scandal al refugiaţilor, executivul de la Budapesta a anunţat că suma medie cheltuită pe zi pentru fiecare imigrant este de 4.300 de forinţi, adică 14 euro.
Dincolo de aceste declaraţii, situaţia rămâne încordată atât în gara Keleti din Budapesta, unde peste două mii de oameni aşteaptă să se urce în trenuri către Austria, cât şi la graniţa Ungariei cu Serbia.
La graniţa din sudul Ungariei, în apropierea taberei de la Roszke, imigranţii s-au aşezat pe pământ, au blocat intrările în autocare şi au avut un mesaj clar - „Nu amprentărilor!”, „Nu taberelor!”. Ei au scandat şi numele cancelarului Angela Merkel. Germania este considerată punctul terminus al călătoriei de cei mai mulţi dintre refugiaţi.
Imigranţii găzduiţi la Roszke se plâng de condiţiile grele din tabără și spun că seamănă cu închisoarea Guantanamo.
De altfel, imagini umilitoare au fost surprinse de un voluntar şi de un jurnalist din Austria într-un depozit din tabăra din Roszke, unde refugiaţilor li se aruncau pachete cu mâncare.
„Am decis că nu putem ascunde asta. Trebuie să arătăm ce se întâmplă în Ungaria. Este, de asemenea, responsabilitatea şi a altor state europene de a-şi deschide acum graniţele. Vorbim despre oameni, despre vieţi omeneşti. Nu putem să-i ţinem în holuri, cuşti, tabere ca pe animale”, a declarat Michaela Spritzendorfer, voluntar.
„În zona unde a fost făcut filmul erau poate 500-600 de oameni. Scena mi-a amintit de lagărele de concentrare”, a explicat, la rândul său, Klaus Kufner, jurnalist.
Cel mai nou bilanţ prezentat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie arată că peste 430.000 de imigranţi şi refugiaţi au traversat Marea Mediterană de la începutul acestui an, aproape dublu faţă de numărul total al celor care au venit în Europa tot anul trecut. Cei mai mulţi, aproape 310.000, au ajuns în Grecia, iar 121.000 - în Italia. Aproape 2.750 şi-au pierdut viaţa pe mare sau sunt daţi dispăruţi.