Vine weekend-ul, nu bea coniac c-o să regreţi a doua zi

26 februarie 2015 21:33   Internațional
Ultima actualizare:

Spune-mi ce bei ca să îţi spun cât de rău o să îţi fie a doua zi! Cercetătorii au descoperit cât de tare ne doare capul în funcţie de alcoolul consumat. Coniacul te face să-ţi blestemi şi ziua în care te-ai născut!

Băuturile alcoolice sunt preparate din etanol, într-o anumită concentraţie, şi alţi compuşi chimici, ingrediente care ne pot face să ne simţim mai mult sau mai puţin rău a doua zi după consumul acestora. Mulţi oameni îşi încheie ziua cu unul sau două pahare de băutură şi se miră de ce le este rău ziua următoare, fiindcă nu au băut decât o cantitate mică de alcool. Problema este că nu contează numai cantitatea de băutură alcoolică ingerată, ci şi care anume băutură o alegeţi. Toate tipurile de băutură conţin în principal etanol, substanţă chimică pe care ficatul şi creierul o metabolizează în acelaşi fel. Însă fiecare băutură alcoolică are ingrediente caracteristice, pe lângă etanol. De aceea unele ne fac să ne simţim mai rău decât altele.

  • Berea. Dacă beţi numai o halbă de bere, nu veţi avea dureri de cap a doua zi. Ca să nu aveţi probleme după consumul de bere, limitaţi-vă la un consum moderat. Berea are un conţinut scăzut de alcool (între 3-6%). Conţine cereale şi drojdie ce încetinesc absorbţia alcoolului din stomac în sânge.
  • Vinul roşu. Vinul roşu nu este bun pentru a doua zi dimineaţa. Are un conţinut mai ridicat de alcool decât vinul alb (12-14% alcool). Este fermentat o durată mai mare din această cauză pe lângă etanol rezultă un alcool mai toxic, metanol, greu de metabolizat, ce dă suferinţe de mai multe ore. 
  • Spumante. Băuturile spumante, şampania sau vinul spumant, au bule care ne fac să ne simţim rău. În afară de drojdie, mai conţin fermenţi pentru a produce bulele de dioxid de carbon. Extrafermentarea duce la un procent de  12% alcool care accelerează absorbţia acestuia în sânge.
  • Votca. Votca rusească e perfectă dacă aveţi lucruri de făcut dimineaţa. Băutura este făcută din fermentarea cerealelor sau altor vegetale, cum ar fi cartofii. Se filtrează mereu şi mereu ca să fie cât mai pură. Are 40 % alcool, nu conţine substanţe rele, dar în cantităţi mari poate fi mortală.
  • Gin. Ginul e pur, dar conţine un ingredient care dă dureri de cap. Orice alcool beţi, primul simptom de mahmureală e setea. În cazul ginului, deshidratarea e mai mare din cauză că e aromat cu boabe de ienupăr care încurajează corpul să elimine apa.
  • Coniacul. Se obţine prin distilarea vinului roşu şi poate să dea cele mai rele dureri de cap. Conţine 40% alcool şi e depozitat ani de zile în recipiente de lemn pentru arome. Cu cât e mai vechi, cu atât face mai rău, fiindcă ficatul se chinuieşte mai mult să filtreze fermenţii rezultaţi.
  • Whisky. Whisky nu te face să te simţi bine dimineaţa. Are 40% alcool, fiind distilat din cereale fermentate maturate în recipiente de lemn. Mahmureala e cauzată de faptul că e absorbit foarte repede în sânge. Whisky Bourbon provoacă de două ori mai mult rău decât aceeaşi cantitate de vodcă.
  • Vin alb. Vinul alb conţine 10-11% alcool şi face ca stomacul să secrete mai mult acid. Din această cauză irită mucoasele şi ne face greaţă, aşa numita “mahmureală de vin alb”. Conţine sulfiţi ce produc în stomac dioxid de sulf care dă dureri de cap, iar asmaticilor le provoacă probleme cu respiraţia.
Mai multe