Vladimir Putin: "Pentru mine, nu graniţele sunt importante"

11 ianuarie 2016 17:13   Internațional
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a acordat un interviu publicaţiei germane "Bild" în care vorbeşte despre Alianţa Nord-Atlantică, relaţia lui cu Occidentul şi Crimeea. Declaraţiile preşedintelui rus au fost unele controversate: Putin a spus că nu consideră că a încălcat în vreun fel dreptul internaţional.

Jurnaliştii germani l-au întrebat direct despre problema Crimeei, iar Vladimir Putin a fost la fel de direct. El a precizat că: "Pentru mine, nu graniţele şi teritoriile statelor sunt importante, ci soarta oamenilor“. În plus, el a mai adăugat că nu consideră că în cazul anexării Crimeei a fost încălcat dreptul internaţional.

„Bineînţeles că întotdeauna trebuie respectat dreptul internaţional. Şi în cazul Crimeei s-a întâmplat acest lucru. Potrivit Cartei Naţiunilor Unite, fiecare popor are dreptul la autodeterminare“, a explicat preşedintele Rusiei, conform adevarul.ro.

În plus, Putin a menţionat că „lovitura de stat a naţionaliştilor care a avut loc în februarie 2014 în capitala Ucrainei i-a speriat pe cei 2,5 milioane de ruşi care trăiesc în Crimeea“ şi că Rusia „nu a pornit un război“, iar soldaţii ruşi doar au împiedicat trupele ucrainene din Crimeea să ridice piedici în calea libertăţii de exprimare a oamenilor. „La referendum (...) majoritatea a votat pentru a aparţine Rusiei. Asta este democraţie, voinţa poporului“, a completat Putin. 

Mai mult, el a criticat NATO pentru agresivitatea cu care a încercat să se extindă în Europa, dar şi instalarea scutului american antirachetă. „NATO şi SUA au vrut o victorie completă în faţa Uniunii Sovietice. Voiau să stea singure pe tronul Europei. Dar acum stau acolo, iar noi vorbim despre aceste crize pe care altfel nu le-am fi avut. Puteţi vedea, de asemenea, această aspiraţie spre un triumf absolut în planurile privind scutul american antirachetă“, a spus Putin.

Mai multe