Vladimir Putin, prezență controversată la nunta unui ministru austriac. Ce cadou a adus

19 august 2018 21:50   Internațional
Ultima actualizare:

Participarea lui Vladimir Putin la nunta unui important ministru austriac a stârnit controverse printre membrii opoziției, care consideră inoportună invitația pe care președintele rus a primit-o. Ministrul austriac de externe Karin Kneissl, în vârstă de 53 de ani, și-a unit destinul de cel al partenerului ei de viață, Wolfgang Meilinger, iar cei aproximativ o sută de oaspeți ai evenimentului au avut parte de o surpriză din partea președintelui rus, care a marcat prezența lui la ceremonie printr-un cadou inedit.

Ministrul austriac de externe Karin Kneissl şi invitaţii ei au avut ocazia să asculte muzică tradiţională rusească, datorită preşedintelui rus Vladimir Putin, 

care s-a prezentat în cadrul evenimentului cu 10 membri ai unui cor tradiţional rusesc, prestaţia acestora fiind cadoul său de nuntă pentru Kneissl.

Liderul de la Kremlin s-a numărat printre cei aproximativ o sută de invitaţi la nunta şefei diplomaţiei austriece, printre ei numărându-se şi cancelarul conservator Sebastian Kurz, precum şi vice-cancelarul Heinz Christian Strache, liderul extremei drepte austriece. Însă un lucru care a stârnit controverse a fost prezenţa neașteptată a preşedintelui rus la acest eveniment, care i-a iritat pe reprezentanţii opoziţiei austriece, mai ales în contextul în care Austria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează Agerpres. Cei care o critică pe Karin Kneissl văd în această invitaţie o slăbire a poziţiei UE în faţa Rusiei.

„Cum poate preşedinţia austriacă a Consiliului UE să joace rolul de intermediar onest pe care-l pretinde, dacă ministrul afacerilor externe şi cancelarul se plasează atât de clar de o parte?”, a reacţionat liderul grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat (de opoziţie), Andreas Schieder.

„Este vorba despre o provocare de dimensiune europeană”, a adăugat eurodeputata aceluiaşi partid, Evelyn Reger, care consideră prezenţa lui Putin la nunta ministrului Kneissl drept o „ruşine pentru imaginea Austriei”.

Karin Kneissl, în vârstă de 53 de ani, a fost numită la conducerea diplomaţiei austriece de către partidul de extremă dreapta FPOe, fără a fi membră a acestei formaţiuni. Aceasta s-a căsătorit sâmbătă, 18 august, cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, nunta desfăşurându-se într-un sat viticol din apropierea oraşului Graz. Kremlinul a confirmat miercuri că Vladimir Putin a acceptat invitaţia la nuntă. După participarea la acest eveniment, preşedintele rus a plecat la Berlin pentru o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel.

Putin a apărut la nunta lui Karin Kneissl cu un buchet de flori şi însoţit de o trupa de solişti cazaci anterior menționată. Preşedintele rus a dansat și dansat sâmbătă cu şefa diplomaţiei austriece. Mireasa, în vârstă de 53 de ani, a purtat rochie tradiţională austriacă.

Mai multe