Ion Ţiriac: «Suntem sclavii americanilor»

13 aprilie 2010 12:57   Actualitate
Ultima actualizare:

"În ce limbă doriţi să vorbim? Spaniolă, română, engleză, germană, rusă, franceză...?", aşa şi-a început Ţiriac, cel care este, printre altele, şi proprietarul turneului de tenis Madrid Masters din capitala Spaniei, dialogul cu ziariştii iberici.

Omul de afaceri român spune că, deşi "am casa mea în România, am una la New York, una la Paris, una la Punta del Este (Uruguay, n.r.)... pentru mine, casa mea e, aproape întotdeauna, un hotel".

"Eu trăiesc în avion. Dorm în cel puţin trei paturi diferite în fiecare săptămână", a explicat el.

Deşi a ajuns să deţină o avere impresionantă, Ţiriac spune că un se consideră un om de afaceri priceput în orice domeniu. "Şcoala vieţii îţi dă mai multă înţelepciune decât Oxford sau Harvard. Eu sunt extraordinar de inteligent într-o situaţie anume: când îmi dau seama că sunt prost într-un domeniu, caut pe cineva mai inteligent ca mine".

Întrebat dacă simte că are, ca acţionar al unei bănci, vreo responsabilitate pentru actuala criză economică mondială, Ţiriac a răspuns: "Criza e mondială şi este consecinţă a dezastrului financiar suferit de SUA. În Europa suntem sclavii americanilor. Ce se întâmplă la ei, se întâmplă în şase luni şi la noi. Nu băncile sunt problema, ci lipsa de încredere. În momentele de criză, se fac mai mulţi bani decât în momentele de boom economic"."Îi respect pe Nadal şi Federer, dar nu trebuie să ascult mereu de ei"

Proprietarul Masters-ului de la Madrid a avut, în ultimul timp, mai multe divergenţe de opinie cu cei mai buni jucători de tenis ai momentului, Rafael Nadal şi Roger Federrer, în ceea ce priveşte viitorul acestui sport.

"Respect opinia jucătorilor, dar nu trebuie să o accept întotdeauna. Roger şi Rafa sunt astăzi, dar în câţiva ani nu vor mai fi. Tenisul trebuie să continue să progreseze. Eu am câştigat turnee în anii '70 pentru care mă plăteau cu 50 de dolari, bani cu care trebuia să trăiesc o săptămână. Ei, acum, trăiesc în hoteluri de cinci stele, au 240 de şoferi şi 120 de maşini la dispoziţie. Li se oferă mult mai mult decât cer, numai pentru a se gândi doar la joc".

Află aici cum le-a explicat Ţiriac spaniolilor declaraţia dată presei române potrivit căreia ar avea 33 de copii

Mai multe