Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Ionuţ Culcuş se afla zilele trecute la o terasă din Mioveni (Argeş), alături de câţiva prieteni, când unul dintre clienţi s-a înecat cu mâncare. Viitorul poliţist a acţionat imediat şi a efectuat manevra Heimlich, reuşind astfel să evite o dramă. Momentul în care i-a salvat viaţa bărbatului a fost surprins pe camerele de supraveghere, iar imaginile au fost postate pe pagina oficială a Poliţiei Române.
Ionuţ Culcuş are 24 de ani şi a povestit pentru adevarul.ro acele clipe în care, prin reacţia sa rapidă, a salvat viaţa unui bărbat. ”Manevra Heimlich am învăţat-o la Şcoala de Poliţie. Nu mi-a fost uşor, ştiam că este ceva grav. Am simţit că trebuie să intervin. Şi îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că am putut ajuta şi că am reuşit să-l salvez pe acel bărbat. Bărbatul a spus că murea dacă nu interveneam. Mi-a mai spus că mă pot baza pe el oricând şi că îmi este recunoscător. La începutul acestui an am mai ajutat o persoană, care se înecase cu o bucată dintr-un covrig”, a dezvăluit Ionuţ. Tânărul a practicat fotbalul timp de 12 ani, după care s-a decis să urmeze o carieră în Poliţie.
Incidentul de la Mioveni a demonstrat încă o dată că este esenţial să avem reacţie într-o situaţie de urgenţă. La acest capitol, România se numără printre codaşele Europei. Conform statisticilor, 9 din 10 români nu ştiu cum să acorde primul ajutor. ”Ar trebui să fie făcute mai des cursuri de prim ajutor. De asemenea, ar trebui introduse în şcoli module cu cursuri de prim ajutor”, consideră Ionuţ Culcuş.
Manevra Heimlich poartă numele unui medic american
Manevra Heimlich e aplicată în situaţiile în care o persoană a aspirat alimente sau obiecte mici în tractul respirator superior, ceea ce duce la sufocare, arată catena.ro. Manevra a fost prezentată în 1974, de medicul american Henry Heimlich, care a şi dat numele acestei proceduri. Practic, se direcţionează aerul din plămâni în sus, spre esofag, după exercitarea unei presiuni la nivelul cutiei toracice. Persoana afectată trebuie aplecată în faţă, iar cel care intervine o cuprinde cu braţele, din spate, având pumnul drept plasat în capul pieptului. Se apasă de cinci ori la rând, până la expulzarea corpului străin, după cum explică doctorul Bogdan Teuşdea, de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.