Ipoteză şocantă: Şi dacă ne tragem toţi de pe Marte?
În februarie 2009, H. Jay Melosh, profesor de Ştiinţe Planetare la Universitatea din Arizona şi unul din cei mai avizaţi cercetători mondiali ai impactului meteoriţilor asupra Terrei, apăra ipoteza că viaţa de pe Pământ şi-ar putea avea originea pe Marte, ajungând aici "la bordul" meteoriţilor. Acum, cercetătorii de la Massachussetts Institute of Technology (MIT) şi Harvard au perfecţionat un instrument capabil de a răspunde la întrebarea din titlu.
Citeşte şi:
Românul care a speriat NASA: s-a jucat pe supercomputerele lor
Uriaşele dune de nisip de pe Marte se deplasează - FOTO
Pământul va avea parte de un al doilea soare, anul acesta
Unde a existat apă, mai mult ca sigur a existat şi viaţă
Ideea, deşi pare deplasată, are, în realitate, o perfectă logică, scrie ABC. Pentru mulţi biologi şi geologi din prezent, de fapt, nici nu există îndoială că pe Marte există, sau cel puţin a existat cândva, viaţă. Aproape 40 de misiuni fără echipaj au fost trimise până acum pe Planeta Roşie, bună parte din ele cu obiectivul de a găsi apă (a cărei prezenţă a fost repede confirmată) şi urme ale vreunui tip de viaţă organică, prezentă sau trecută.
Istoria planetei Marte este foarte similară celei a propriei noastre planete. Ştim că, la fel ca Terra, aici au existat mări şi oceane care, însă, au dispărut din cauza faptului că planeta nu are o atmosferă capabilă să reţină şi să recicleze apa evaporată de Soare. Evaporându-se apa din mări, pur şi simplu s-a pierdut în spaţiu.