Iulia Albu, îndurerată: Unchiul ei, actorul Ioan Focşa, a murit! FOTO

16 ianuarie 2012 10:21   Actualitate
Ultima actualizare:

Actorul, regizorul şi scriitorul Ioan Focşa s-a stins marţi din viaţă la Spitalul Judeţean Argeş, după o luptă cu o boală grea. Artistul suferea de ciroză. El a fost înmormântat, sâmbătă, la cimitirul Sfântul Gheorghe din Piteşti.

Înainte de a muri, actorul şi-a dezvăluit ultimele dorinţe. El a vrut ca trupul său neînsufleţit să fie dus la Biblioteca Judeţeană din Argeş. Acest lucru a fost o surpriză pentru cei care l-au cunoscut pentru că ştiau că întreaga lui viaţă a fost teatrul. Însă în ultima parte a vieţii, actorul s-a apropiat foarte mult de literatură şi îi plăcea foarte mult să scrie.

FOTO: Florian Silişteanu

O altă dorinţă a fost ca cei care vin să-şi ia rămas bun de el să nu-l vadă. Din acest motiv, coşciugul a fost permanent închis. Soţia lui, Ileana, nu s-a mişcat de lângă el.

Printre cele 70 de persoane prezente la înmormântare, s-au aflat şi soţii Albu, Iulia fiind nepoata regretatului artist.

"Este dureros cum oamenii cu adevarat MARI nu prind decât arareori prima pagina... Ion si Ileana Focsa mi-au marcat profund personalitatea, practic am copilărit printre amintiri şi afişe cu sutele de piese în care au jucat", ne-a declarat Iulia Albu.

"Ion Focşa a fost, dincolo de personalitatea marcantă pe care mulţi şi-o vor aminti cu drag şi cu respect, un om al contradicţiilor, un suflet foarte cald, un om strict atunci când trebuia. Însă cei care l-au cunoscut cu adevărat, pentru cei care l-au cunoscut cu adevărat, era un om de o modestie rară. Născut în Peceneaga, aşa cum el însuşi a mărturisit, «a iubit cu patimă teatrul şi a fost răsplătit pe măsura». Pentru mine, el a fost «Tata Foca», iar actriţa Ileana Focşa «Mama Lili», un al doilea rând de părinţi. De la el am învăţat arta scrisului, iar de la ea arta eleganţei", a mai precizat fashion editorul.

Mai multe