Jurnaliştii care au murit la datorie în 2009
"Teribilul bilanţ este de fapt de 137 ziarişti şi lucrători ai media decedaţi în 2009, dintre care 113 asasinaţi, iar 24 - morţi accidental", potrivit acestei organizaţii cu sediul la Bruxelles.
FIJ denunţă lipsa de reacţie a statelor, cărora ONU le-a cerut totuşi în 2006 "să ia măsuri pentru a-i proteja pe ziarişti şi canalele media în zonele de conflict".
Filipine, Mexic şi Somalia sunt "ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti", afirmă FIJ, evocând "înspăimântătoarea masacrare a 31 de ziarişti şi lucrători media în Filipine în noiembrie şi recentele violenţe comise împotriva colegilor noştri în Mexic şi Somalia".
Scăderea numărului ziariştilor asasinaţi în lume în 2008 /109/ nu a durat mult timp, a declarat Jim Boumelha, preşedintele FIJ, citat în comunicat.
Pentru al doilea an consecutiv, regiunea Asia-Pacific este cea mai ucigătoare, cu 51 de ziarişti şi lucrători ai media ucişi, în special din cauza scorului filipinez /38 în cursul anului/.
După Filipine, cele mai periculoase patru ţări pentru practicanţii meseriei de ziarist au fost în acest an Mexic /13 omoruri/, Somalia /9/, Pakistan /7/ şi Rusia /6/. FIJ a amintit că susţine o campanie împotriva impunităţii în această ultimă ţară.
În Irak, ţară considerată mult timp cea mai periculoasă pentru ziarişti, decesele în media au scăzut la 5, faţă de 16 în 2008.
Stabilit în colaborare cu Institutul internaţional pentru securitatea presei /INSI/, pentru numărarea ziariştilor morţi în exerciţiul funcţiunii, raportul complet al FIJ va fi publicat la jumătatea lunii ianuarie 2010.
Bilanţul FIJ îl contrazice pe cel al organizaţiei nonguvernamentale Reporters sans Frontieres care anunţase marţi 76 de ziarişti ucişi în 2009, noteză Agerpres.