Jurnalistul grec care a publicat lista cu deţinătorii de conturi în Elveţia a fost achitat

30 mai 2014 22:42   Actualitate
Ultima actualizare:

Justiţia greacă l-a achitat joi seară pe jurnalistul urmărit penal pentru publicarea unei liste de presupuşi deţinători de conturi în Elveţia, după o audiere maraton de douăsprezece ore, care s-a transformat în proces pentru evaziune fiscală şi de apărare a libertăţii de exprimare.

Jurnalistul Kostas Vaxevanis, 46 de ani, a fost acuzat de violarea datelor personale şi risca până la trei ani de închisoare pentru că a publicat o listă cu 2.059 de nume de persoane, pe baza unor date provenite, afirmă el, de la banca HSBC din Elveţia, notează Agerpres.

Judecătoarea Malia Volika, preşedintele instanţei, a proclamat "nevinovăţia" lui Vaxevanis, respingând toate obiecţiile, în timp ce procurorul a cerut condamnarea lui.

"Vă mulţumesc foarte mult, doamnă judecător", a declarat jurnalistul, într-o explozie de aplauze din partea persoanelor prezente la şedinţa de judecată deschisă la ora 7.30 GMT.

"Am făcut ceea ce orice jurnalist ar fi trebuit să facă", a spus el, ieşind din tribunal.

"A fost datoria mea să public această listă, chiar dacă tatăl meu ar fi figurat pe această listă, tot aş fi publicat-o", a explicat el în faţa instanţei.

"n loc de a lupta împotriva evaziunii fiscale, s-au tăiat salariile judecătorilor şi pensiile", a declarat Vaxevanis, care a fost susţinut de ONG-uri internaţionale pentru drepturile omului, Reporters sans Frontieres (RSF), Amnesty International sau Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

"Aţi ridiculizat public o serie de persoane, i-aţi aruncat pe aceşti oameni într-o societate însetată de sânge", a declarat anterior procurorul cerând condamnarea jurnalistului.

"Soluţia la problemele cu care se confruntă ţara nu este canibalismul", a adăugat el.

Vaxevanis a afirmat că a obţinut lista printr-o scrisoare anonimă al cărei expeditor a indicat că a primit-o de la un politician.

Zelul afişat de poliţie duminică în arestarea jurnalistului, într-o ţară unde încetineala justiţiei este proverbială, i-a tulburat pe mulţi comentatori,  notează AFP.

Mai multe