La 106 ani, ea este cea mai bătrâna româncă

10 ianuarie 2010 19:44   Actualitate
Ultima actualizare:

A prins o răscoală, trei regi, două războaie mondiale, comunismul, democraţia şi acum este cetăţean european. A muncit toată viaţa, a născut 11 copii, a mâncat de toate şi nu a trecut pe la doctor. Este povestea Ecaterinei Găman, o femeie de aproape 106 ani.

Ecaterina Găman s-a născut în anul 1904, în localitatea buzoiană Beceni.

A fost a doua din cei şapte copii ai unei familii care muncea din greu pentru a pune ceva pe masă.

În 1923, la 19 ani şi jumătate, Ecaterina s-a căsătorit cu Ştefan Găman, un tânăr din satul vecin, cu cinci ani mai mare decât ea. "M-am măritat târziu pentru vremea aia pentru că îmi era frică să plec de lângă părinţi, dar mi-a dat Dumnezeu bărbat bun", începe bătrâna depănarea firului amintirilor.

Când vine vorba de copiii ei, femeia îşi frământă mâinile, iar o lacrimă îi apare în colţul ochilor. A dat naştere la 11 plozi, dar nu au trăit decât şapte.

Doi s-au dus la naştere, iar doi după botez. A suferit pentru fiecare în parte pentru că i-a iubit pe toţi la fel. Dacă nu ar avea actele care să îi ateste vârsta, nimeni nu i-ar da anii pe care îi duce-n spate. Vede fără ochelari, aude foarte bine şi singură se ocupă de gospodăria de la munte.

Femeia spune că din toate regimurile prin care a trecut, acum se trăieşte cel mai bine. I-a fost greu pe timpul celor două războaie pentru că îşi aştepta bărbatul în poartă să se întoarcă de pe front.

Şi pe vremea comuniştilor îşi aminteşte că au dus-o greu. "Luam copiii cu noi la câmp şi munceam cât era ziua de lungă. Mâncam ştevie, urzici, lobodă. Am dus-o greu, nu era ca acuma", îşi aminteşte bătrâna.

A rămas văduvă de la 59 de ani şi credea că nici ea nu mai are mult de trăit. "Cred că secretul este munca şi cei 11 copii pe care i-am născut", spune femeia.

Acum, bătrâna nu mai duce grija zilei de mâine pentru că are cine să o ajute: "s-o găsi unul dintre cei 14 nepoţei, 21 strănepoţi sau 9 stră-strănepoţi să i se facă milă de mine şi să mă ia la el", chicoteşte şugubăţ bunicuţa.

Certificatul de naştere şi buletinul atestă data naşterii,24 iulie 1904

A împlinit 105 ani în noaptea dintre ani

leana Cardoş, cea mai vârstnică femeie din judeţul Satu Mare, s-a născut în anul 1905, în localitatea Szentes din Ungaria, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie.

Citeşte şi:A prins 105 RevelioaneCea mai bătrână femeie are 125 de aniA murit cea mai bătrână persoană din ItaliaAre o sută de ani şi vrea să devină cel mai bătrân paraşutist

În ciuda faptului că a trecut prin cele două conflagraţii mondiale, foamete şi comunism, Ileana Cardoş susţine că a avut o viaţă frumoasă.

Printre secretele longevităţii sale se numără sportul, în special înotul şi gimnastica, precum şi o alimentaţia echilibrată.

Mai multe