La 89 de ani călăreşte ATV-ul: Alexandru Burgui merge la piaţă doar pe patru roţi

13 aprilie 2011 15:23   Actualitate
Ultima actualizare:

Are aproape 90 de ani şi nu poate merge pe jos. „Mă reţin două cârje", zice omul. Autobuzele nu le suportă fiindcă nu vin niciodată la timp. Aşa că şi-a rupt de la gură şi a cumpărat un ATV ca să meargă la piaţă pe patru roţi.

Lui Alexandru Burgui i s-a dus faima în tot Berceniul. Îl ştie tot cartierul. „E bătrânul vitezoman cu ATV", spun vecinii.

Omul şi-a cumpărat ATV-ul în urmă cu trei ani, de la târg. A dat 2.100 de lei pe el, cu toate că pensia lui nu depăşeşte 900 de lei lunar. „M-am împrumutat atunci şi l-am cumpărat. Îmi trebuia fiindcă nu aveam cum să mă duc să fac piaţa. Am ambele picioare anchilozate şi de-abia merg cu două bastoane.

Doar cu ATV-ul mă deplasez prin oraş. Mă urc uşor pe el, că e mărunt", povesteşte Burgui.

N-are permis de conducere pentru ATV, dar zice că nici nu-i trebuie. „Păi eu am lucrat 20 de ani ca vatman la ITB. Am permis de tramvai", spune octogenarul cu mândrie. După ce se urcă pe ATV, bătrânul îşi propteşte bastoanele de o parte şi de alta şi apoi porneşte la drum. „Picioarele nu sunt bune, dar mâinile şi ochii sunt perfecţi", zice bătrânul care e şi puţin fudul de urechi.

Deşi se laudă că n-a avut nici un incident ca vatman, Burgui era să o comită rău cu ATV-ul în centrul oraşului. Acum trei zile a intrat într-un Opel, după ce a ignorat semnificaţia indicatorului „Cedează trecerea". Acum e cercetat de poliţişti pentru incident şi pentru conducerea ATV-ului fără permis şi fără certificat de înmatriculare.

Accidentul care putea să-l coste viaţa

Accidentul a avut loc luni-dimineaţă, în jurul orei 10.00, la intersecţia Splaiul Unirii cu Strada Releului. Bătrânul ieşea cu ATV-ul de la un atelier, unde-l repară de obicei. „Mi-au pus unii de la un PECO motorină în loc de benzină în rezervor şi mi se defectase", povesteşte nea Burgui.

Când a vrut să intre pe Splaiul Unirii, pentru a merge către piaţă, el a fost lovit din spate de un Opel. „Io m-am asigurat, am lăsat să treacă vreo trei-patru maşini, dar venea cu viteză şi am crezut că pot să mă încadrez", spune bătrânul.

Poliţiştii sunt, însă, de altă părere. „Şoferul ATV-ului n-a respectat semnificaţia indicatorului «Cedează trecerea»", spune Ioana Stancu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti.

Bătrânul a fost târât aproximativ 25 de metri şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Bagdasar-Arseni. Acolo a stat până marţi, când a fost externat. Nu a suferit răni grave. „Mă doare un pic inima şi oasele, dar mă descurc la fel de bine", spune nea Burgui.

Mai multe