La noapte dormim mai mult, dăm ceasul înapoi cu o oră

24 octombrie 2009 8:45   Actualitate
Ultima actualizare:

"Din 1979, românii au revenit la schimbarea orei, lucru care se întâmpla la sfârşitul lunii martie şi la sfârşitul lunii septembrie.

Apoi, în 1997, România a hotărât să-şi armonizeze schimbarea orei cu celelalte ţări europene şi de atunci acest lucru are loc începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din octombrie”, precizează astronomul  Adrian Sonka, de la Obervatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Capitală.

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 24 spre 25 octombrie ora 4,00, care devine ora 3,00.

În noaptea de 24 spre 25 octombrie, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4,00, ora oficială de vară, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la capăt.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 25 octombrie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.

În prezent, 70 de ţări au introdus ora de vară, singurele care nu o folosesc fiind Japonia şi China.

Mai multe