La trei copii gripaţi se închide şcoală!
Ministerul Sănătăţii a decis să vaccineze obligatoriu un sfert din populaţie contra noii gripe. Cinci milioane de români vor fi vaccinaţi contra virusului A(H1N1), în încercarea de a răspunde adecvat celei mai mari provocări la adresa sănătăţii publice din anul 2010.
Suspendarea cursurilor, pentru o săptămână, în clasele în care apare o singură îmbolnăvire cu A(H1N1). Închiderea, tot pentru o săptămână, a şcolilor unde apar trei cazuri. Vaccinarea obligatorie a tuturor copiilor, a gravidelor şi a întregului personal din sistemul sanitar şi din serviciile publice.
Sunt doar câteva dintre măsurile de luptă împotriva virusului noii gripe, care vor intra în vigoare începând de astăzi, potrivit datelor pe care le-am obţinut de la Ministerul Sănătăţii. Ministrul Ion Bazac spune că răspândirea virusului A(H1N1) va reprezenta „o mare problemă de sănătate publică” în anul 2010, inclusiv în România.
Se aşteaptă ca anul viitor virusul să capete o formă cu mult mai agresivă decât în acest an, iar pe măsură ce pandemia se propagă, boala devine şi mai severă.
„Sunt situaţii în care bolnavii nu mai reacţionează la Tamiflu (medicamentul prescris în asemenea cazuri – n.r.)”, afirmă ministrul.
El are în vedere vaccinarea tuturor celor aproximativ 3 milioane de copii, de la preşcolari până la elevi de liceu, ceea ce ar reduce incidenţa virusului cu 50 la sută. Celelalte categorii care vor fi vaccinate cu prioritate sunt personalul medical şi cel din sectorul serviciilor sociale.
„ Este greu ca societatea să funcţioneze fără personalul care asigură aprovizionarea cu apă, energie sau gaze, plus că aceşti oameni sunt printre cei mai expuşi”, explică ministrul, care precizează că „vaccinarea este obligatorie şi nu la latitudinea fiecărei persoane”.
Vaccinarea începe în decembrie
Elevii de şcoală au fost imunizaţi şi împotriva gripei aviare Foto: Adevărul
Campania va începe în prima parte a lunii decembrie, iar până la sfârşitul acestui an Institutul Cantacuzino va fi capabil să producă 5 milioane de doze, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea a 25 la sută din populaţie.
Din ianuarie, Institutul Cantacuzino va produce câte un milion de doze pe lună, iar vaccinarea se va repeta, la 30-60 de zile de la primul val.
Este posibilă procurarea vaccinului de la farmacii? Nu, spune ministrul. Şi nicăieri în lume nu se va vinde la liber, tocmai pentru a preveni vaccinarea suplimentară, care ar putea avea efect invers.
„De aceea am şi scos medicamentul Tamiflu de pe piaţă, atunci când s-a declanşat pandemia. Oamenii sunt sensibili şi pot să îl ia preventiv sau când au doar o banală gripă sezonieră. Dar dacă fac asta, medicamentul nu mai are efect în cazul în care contactează A(H1N1)”, avertizează Ion Bazac.
"În principiu, nu este obligatoriu ca o persoană care a făcut o dată gripa nouă să se fi imunizat. Poate să o facă şi a doua oară," a mai spus ministrul sănătăţii
Alte state nu iau măsuri
„Poate că măsurile luate până acum le-au părut unora excesive, dar ne numărăm printre ţările europene cu cele mai puţine cazuri, doar 322. În fiecare caz cunoaştem istoricul îmbolnăvirii şi se face anchetă epidemiologică. Cu ajutorul Ministerului de Interne se stabilesc toate persoanele cu care bolnavul a intrat în contact.
Britanicii şi cei din Statele Unite, de unde a şi pornit epidemia, au un sistem cu mult mai liber. La ei nu există niciun fel de control“, spune Bazac. Ei consideră că virusul nu este sever deocamdată şi că dacă au loc îmbolvăviri acum, oamenii ar fi imunizaţi pentru anul viitor, când virusul va fi mai sever.