LEACURI din flori de primăvară

12 martie 2011 14:55   Actualitate
Ultima actualizare:

Ai admirat deseori prospeţimea şi farmecul îmbietor al florilor de primăvară. Însă ştiai că acestea dau bine şi în trusa cu leacuri naturale de acasă? Revista „Click! Sănătate" te învaţă cum să profiţi din plin de calităţile lor!

Citeşte şi:

4 trucuri ca să faci cel mai bun ceai!

Remedii naturale pentru disfuncţiile sexuale

La ce trebuie să te uiţi când cumperi pâine

Lăcrămioarele reglează bătăile inimii

Pe lângă aspectul lor plăcut, lăcrămioarele au proprietăţi terapeutice nebănuite. Preparatele din lăcrămioare stimulează activitatea inimii şi calmează palpitaţiile.

În caz de insuficienţă cardiacă, peste o linguriţă de flori de lăcrămioare, torni un pahar de apă clocotită şi laşi să fiarbă 10 minute. Laşi să se răcească, după care strecori şi bei câte o lingură, de trei ori pe zi.

În uz extern, pune 5-8 flori de lăcrămioare în jumătate de litru de oţet şi le laşi la macerat timp de 10 zile, agitând des compoziţia. După ce ai strecurat, cu acest oţet poţi unge locurile dureroase.

Este util mai ales în migrene, aşa că-l poţi pune pe frunte sau la ceafă. Ai însă grijă, deoarece intoxicaţia cu fructe, seminţe sau alte părţi ale plantei se manifestă prin greaţă, vomă şi diaree. Dacă îţi este rău, te tratezi cu cărbune medicinal.

Toporaşi, pentru tuse

Infuzia din flori de toporaşi ajută în tratarea bronşitelor, afecţiunilor renale şi în combaterea constipaţiei. O poţi prepara dintr-o linguriţă cu flori de toporaşi la 250 ml de apă clocotită.

Se îndulceşte cu miere şi se beau trei căni pe zi, până când tusea trece. Dacă suferi de gută, prepară o fiertură din frunze de toporaşi în oţet de mere, pe care o aplici sub formă de cataplasme pe zona dureroasă.

Dacă ai eczeme, răni sau crăpături ale pielii, pune o mână de flori de toporaşi într-o jumătate de litru de lapte clocotit, laşi să se răcească, apoi aplici pe piele.

Narcisele galbene reduc simptomele astmului

Narcisa galbenă, pe lângă rolul de plantă ornamentală, are o serie de proprietăţi calmante, dezinfectante şi emoliente. De la această plantă se folosesc în scop terapeutic petalele.

Narcisa galbenă poate fi utilizată pentru tratarea stărilor de agitaţie, a diareei, a tusei şi a astmului. În acest scop, poţi să prepari o infuzie de narcise galbene.

Ai nevoie de o linguriţă de flori uscate şi mărunţite, peste care torni 200 ml de apă clocotită. Laşi vasul acoperit timp de 10 minute, apoi strecori şi bei două căni de ceai pe zi, dimineaţa şi seara, până când simptomele bolilor încep să dispară.

Foloseşte mănuşi când mărunţeşti petalele, deoarece contactul cu seva îţi poate irita pielea sau îţi poate agrava alergiile.

Mai multe