Leacurile bunicii, pe cale de dispariţie

17 februarie 2011 15:09   Actualitate
Ultima actualizare:

Un proiect de lege propus de Ministerul Sănătăţii, conform prevederilor Uniunii Europene, interzice ca pe prospectul acestora să mai scrie că au proprietatea de a vindeca anumite boli. Revista „Click! Sănătate", susţinută de revista „Click! pentru femei" a organizat o dezbatere pe această temă pentru a semnala importanţa acestor informaţii.

Dacă proiectul de lege propus de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la cererea Uniunii Europene va fi aprobat, începând cu data de 1 iunie, ne va fi mai mult greu să ne tratăm cu ajutorul plantelor, pentru că nu vom şti ce tratează fiecare supliment alimentar.

Mai exact, li se va interzice producătorilor şi importatorilor de suplimente nutritive (complexe de vitamine şi de minerale naturale, tincturi, capsule, extracte etc.) să mai scrie pe prospectul acestora că au proprietatea de a vindeca anumite boli.

Asta înseamnă că nicio etichetă şi nicio reclamă la un supliment alimentar nu vor mai conţine cuvinte precum „vindecă", „tratează", „medical", „bolnav", „remediu", „medicament" sau orice alt sinonim al acestora.

Specilişti în nutriţie, medici, producători şi posibili pacienţi aflaţi la dezbatere şi-au exprimat părerile despre acest proiect, concluzia fiind una îngrijorătoare.

"Vor ca oamenii să nu mai poată fi informaţi corect. Dacă tu nu mai scrii pe prospect că vindecă, de unde să ştie omul, de exemplu, că usturoiul este un excelent antibiotic? Se va trata doar cine cunoaşte şi cine se informează singur despre importanţa alimentelor şi puterea lor vindecătoare", a declarat Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prezent la dezbaterea „Click! Sănătate".

Mai multe