Liţă Dumitru:«Vreau să emigrez în Germania!»

17 iulie 2010 14:14   Actualitate
Ultima actualizare:

Ion Dumitru povesteşte cum a fost "ţepuit" de Copos, de ce i se spune "Liţă" şi cum găteşte un ciolan cu fasole de te lingi pe degete.

Cine v-a zis prima oară Liţă?

Când eram mic, ziceam căliţă în loc de cărniţă, aşa că mama a început să mă strige «Liţă» şi aşa mi-a rămas!

Sunteţi bucătar?

Să ştii că-mi place să mai gătesc. Fac un ciolan cu fasole de te lingi pe degete! Mai ştiu să fac şi ciorbe, dar şi o reţetă nemţească, piept de pui în sos de muştar.

Când aţi fost ultima oară cu autobuzul?

(râde) Aoleu! M-ai prins cu asta! Cred că prin ‘68, când eram jucător la Rapid. Am fost cu rata comunală la un meci care se juca pe la Buhuşi.

Daţi cu aspiratorul?

Bineînţeles. Îmi place să fac şi curăţenie şi ce mai trebuie prin casă. Chiar acum turnam nişte beton la casă!

Recomandaţi-ne un film de dragoste...

«Love Story». Să ştii că înainte mă uitam la toate filmele care apăreau, dar acum prefer să văd mai degrabă un meci de fotbal.

Cărţi de citit sau de joc?

Alea de citit, pentru că nu mi-au plăcut niciodată cărţile de joc!

Pescuit sau vânătoare?

Sunt mare pescar, chiar vineri am fost la o baltă şi am prins 20 de kg de crap!

Care e cel mai simpatic personaj din fotbal?

Mitică Dragomir e inegalabil!

Daţi şpagă?

Am mai dat, de ce să mint, dar numai în cazuri extreme.

Care e cea mai mare «ţeapă» pe care aţi luat-o?

Păi s-a întâmplat acum câţiva ani, când mi s-a furat un BMW din faţa casei, iar apoi m-au sunat hoţii să le dau 4.000 de euro răscumpărare. La poliţie mi-au zis că dacă vreau să-mi mai văd maşina e mai bine să plătesc, aşa că a trebuit să scot banii!

Cu George Copos cum v-aţi înţeles?

Nici nu vreau să mai aud de el. Să vezi de ce. Când am ajuns la Rapid, prin `95, ne-am înţeles să primesc 10% din fiecare transfer în străinătate al jucătorilor pe care-i aduc sau îi formez. Ulterior, m-am dus să-mi încasez dreptul. La care el îmi spune: «Pentru că n-avem nimic scris, tot ce pot să îţi ofer, Liţă, este o reducere de 10% la orice produs electronic marca Samsung».

Detector de radar sau mers pe prima bandă?

E normal ca atunci când mai prinzi o porţiune mai bună să apeşi pedala, aşa că aleg detectorul!

Aveţi laptop?

Am, ba chiar a început şi să-mi placă să-l folosesc. Trebuia să preiau acum un club din Arabia Saudită, Ohud Medina, aşa că m-am documentat pe internet despre oraş, echipă...Din păcate, sunt anumiţi oameni din FRF care-mi poartă sâmbetele şi au avut grijă să-mi pună o «vorbă bună», aşa că totul a picat în ultima clipă!

Ce-aţi face dacă aţi fi preşedinte pentru o zi?

Aş încerca să fac ceva pentru pensionari, că prea au fost cobai pentru toţi politicienii!

Care este marele dumneavoastră regret?

Îmi pare rău că n-am rămas în Germania, la începutul anilor `90. Dar să ştii că am să mă reîntorc cât de curând, aştept doar să găsesc un cumpărător pentru casa din Chiajna. Vreau să-i fac un viitor fetei celei mici (n.r: Alexandra, 2 ani). O să încerc să-mi găsesc şi o grupă de copii, ceva, pentru că n-am să pot sta nici acolo departe de fotbal!

Liţă Dumitru

Data naşterii: 2 ianuarie 1950

Locul naşterii: Roşu, Ilfov

Postul: mijlocaş

Cariera de jucător: Confecţia Bucureşti, Rapid, Steaua, Poli Timişoara, Univ. Craiova, CFR Timişoara

Echipa naţională: 57 selecţii - 12 goluri

Cariera de antrenor: Rapid, FC Naţional, Jiul, Poli Iaşi, Rocar, Callatis Mangalia, Rapid II, Concordia Chiajna, Al-Hilal (Arabia Saudită, echipa de tineret), VfR Heilbronn (Germania, liga a IV-a)

Se află la al doilea mariaj

Liţă Dumitru s-a căsătorit acum câţiva ani cu Mariana, care este mai tânără decât el cu 24 de ani. Cei doi au împreună o fată, Alexandra, în vârstă de doi ani.

El a mai fost însurat timp de trei decenii cu o fostă gimnastă, Claudia Pandelescu, mariaj din care are alţi doi copii: o fată, Dalina, măritată în Germania, şi un băiat, Claudiu.

"Ca fotbalist, el a fost mai talentat decât mine, dar a fost copil de bani gata. În `96 s-a transferat Keli Ried, iar faptul că l-am lăsat să plece singur la 16 ani în străinătate e greşeala vieţii mele. Nu a convins, aşa că s-a lăsat, după ce a mai jucat pe la Kickers Würzburg, Poli Iaşi şi Rocar", a mărturisit Liţă.

«Maradona e un circar şi un drogat!»

Fostul internaţional Liţă Dumitru rămâne un mare fan al brazilianului Pelé, fostul său adversar direct de la Campionatul Mondial din 1970. La întrebarea „care a fost cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor?", Liţă are răspunsul pregătit.

„Pelé, tată! Ne-am înjurat noi şi ne-am scuipat la Mondialul din Mexic, dar tot el a fost cel mai tare! După el vine olandezul Cruyff. Maradona nu mi-a plăcut. A fost un circar şi un drogat!".

Mai multe