Lovitură de stat în Thailanda, anunţată în direct la televizor

22 mai 2014 12:16   Actualitate
Ultima actualizare:

Şeful forţelor armate terestre din Thailanda, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunţat o lovitură de stat, joi, într-o declaraţie televizată, după şapte luni de criză politică. "Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.

"Pentru ca această ţară să revină la normal", forţele armate "trebuie să preia puterea începând cu 22 mai, ora 16.30" (12.30 ora României), a precizat el, potrivit Mediafax.

Generalul, care a declarat legea marţială marţi, a invocat violenţele din ţară care s-au soldat cu 28 de morţi de la începutul crizei, în toamnă.

"Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.

Anunţul televizat are loc după a doua sesiune de negocieri între principalii actori ai crizei, destinată găsirii unui compromis.

Generalul Prayut Chan-O-Chan a instituit legea marţială marţi, 20 mai. (Foto: Reuters)

Liderii manifestanţilor celor două tabere au fost luaţi de la locul reuniunii în vehicule militare, sub pază, chiar înainte de anunţarea loviturii de stat, potrivit martorilor oculari.

Thailanda s-a confruntat cu 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat în aproape 80 de ani. Ultima datează din 2006, împotriva fostului premier în exil Thaksin Shinawatra, şi a antrenat o serie de crize politice care au scos în stradă inamicii şi susţinătorii miliardarului, care rămâne, în pofida exilului său, factorul de diviziune al ţării.

Episodul actual a început în toamnă cu manifestaţii care cereau plecarea de la putere a surorii acestuia, Yingluck, premier din 2011. Ea a fost destituită de justiţie la începutul lui mai.

Mai multe