Macho de România: sex prost, dar laudă multă

22 octombrie 2010 4:44   Actualitate
Ultima actualizare:

Iulia a fost revoltată când a citit un articol în care un bărbat spunea că este o adevărată provocare să-ţi faci partenera să zică „da", în loc de „mă doare capul", „sunt obosită" sau „am avut o zi îngrozitoare". L-a catalogat imediat pe autor: „un macho care nu vrea decât, aşa cum spune chiar el, «puţină acţiune»".

Psihologul Gabriela Niţă spune că bărbaţii români stau prost la capitolul sexualitate. „Atenţie, nu la sex! Fac sex, dar prost! Deşi senzaţia lor e că «ştiu tot», deseori fac educaţie sexuală cu domnii care solicită terapie", spune psihologul, care precizează însă că nu trebuie să se înţeleagă că bărbatul român e impotent.

Doar se foloseşte de o formă empirică de acuplare. Este o mare surpriză pentru el când află că organul sexual central e creierul şi nu... ceea ce crede el că e", adaugă psihologul.

În timp ce 63% din românce spun că ar alege o îngheţată în locul unei partide de sex, 68% din bărbaţi spun că ar opta pentru sex în locul acestui desert, potrivit unui studiu realizat anul trecut care arată importanţa pe care o dau acestei activităţi reprezentanţii sexului masculin. Faţă de români, aproape jumătate dintre bărbaţii europeni ar prefera un meci de fotbal decât o partidă de sex. Trei spanioli din patru şi-ar lăsa oricând partenera pentru un meci important.

Totuşi, românii nu fac atât de mult sex precum se laudă. Aproape 40% din ei fac dragoste de două ori pe săptămână, iar 30% au parte de sex o dată la şapte zile. O partidă durează, în medie, mai puţin de 10 minute, de zece ori mai puţin decât la germani. Mai mult, precizează studiul european, românii fac sex pe fugă.

Sexul şi sportul sunt tot una

Modelele apreciate de românce ar putea fi parte din motivaţia pentru care bărbaţii vor să treacă drept macho. „Avem exemple de macho român, exemple pe care femeile le apreciază, deşi sunt indivizi cu comportamente reprobabile: fantele de la Apaca, băieţelul pe tronul de aur şi masculul feroce care face şpagatul. Primul are două căsătorii la activ, al doilea are una «perfectă», iar cel din urmă trăieşte în concubinaj, actele fiind doar un detaliu. De unde rezultă: căsătoria e doar o formă de ascensiune - voi fi cel mai tare, de autosuficienţă - sunt cel mai tare, sau fără căsătorie - am devenit, sunt şi am să fiu întotdeauna cel mai tare", spune psihologul Gabriela Niţă.

Dacă ar fi să-i facă o structură de personalitate, bărbatul macho român are un temperament coleric, n-are caracter - „deşi e culturalizat, totuşi nu e cult, rasat", iar ca aptitudini are sexul sau sportul, „tot aia pentru el".

De ce vor să fie macho

Psihosexologul Jeni Chiriac spune că „suntem încă într-o perioadă de dispută a unei puteri iluzorii în relaţia de cuplu" şi de aceea bărbaţii români îşi doresc să pară macho. Diferenţele dintre ceea ce percep bărbaţii ca fiind macho şi ceea ce cred femeile despre un astfel de bărbat apar atunci când vine vorba de temeri şi de control, spune psihosexologul.

Un bărbat care va regăsi dificil contactul cu emoţionalul din el şi cu o comunicare autentică sub aspectul trăirilor şi sentimentelor sale va fi tributar tiparului macho", explică ea.

Un grup de cercetători de la Universitatea Auburn din Australia a realizat în 2004 un studiu despre hipermasculinitate. Aceasta descrie bărbaţii ce privesc în mod exagerat rolul tradiţional al masculului, incluzând caracteristici precum supra-evaluarea competitivităţii şi a activităţii.

Aceştia valorizează însă statutul social şi mândria, încrederea în sine şi neîncrederea în ceilalţi. Violenţa este considerată necesară pentru afişarea masculinităţii, femeile sunt privite predominant ca nişte obiecte sexuale sau care trebuie cucerite, iar căutarea senzaţiilor tari este vitală pentru ei.

De asemenea, aceştia nu îşi afişează de obicei emoţiile, iar când o fac sunt doar sentimente de furie, dezgust şi dispreţ, pentru că cele precum teamă sau dra-goste sunt văzute ca o manifestare a slăbiciunii.

Româncele vor bărbaţi cu trăsături fizice feminine

Trăsăturile fizice predominante la bărbaţii macho, precum muşchii puternici, forma proeminentă a bărbiei, sprâncenele groase, pilozitatea corpului şi vocea puternică nu le atrag pe doamnele din România, arată un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii Aberdeen din Scoţia şi publicat de „The Wall Street Journal".

Studiul a demonstrat că femeile din ţările europene cu o populaţie mai sănătoasă, precum Suedia, Danemarca, Finlanda şi Austria, preferă bărbaţii cu trăsături mai feminine. Preferinţe pentru bărbaţii efeminaţi au avut însă şi femeile din România, Grecia şi Noua Zeelandă. Trăsăturile masculine ale bărbaţilor sunt preferate de femeile din ţările unde există probleme de sănătate, iar rata mortalităţii este foarte mare, precum Mexic, Brazilia, Bulgaria şi Argentina.

Mai multe