Mai ai 6 luni la dispoziţie să-ţi asiguri casa

3 ianuarie 2011 15:33   Actualitate
Ultima actualizare:

Nu ai apucat să-ţi asiguri casa? Nu intra în panică, se amână asigurarea obligatorie a locuinţei. Iniţial, plăţile urmau să se facă până pe 15 ianuarie 2011, acum însă, Executivul anunţă un nou date-line: 15 iulie. Alexandra Popa, specialistul Click! îţi spune cât va trebui să plăteşti, în fiecare an, pentru asigurare, în funcţie de tipul locuinţei pe care o deţii.

Deşi data anunţată era 15 ianuarie 2011, printr-un anunţ al Ministerului Administraţiei şi Internelor se specifică faptul că nu sunteţi obligaţi să vă încheiaţi asigurarea obligatorie pentru locuinţe decât până în 15 iulie 2011.

Citeşte şi:

RCA, la reducere şi în rate

La ce să fii atent când alegi centrala termică

Cum să-ţi organizezi actele

Uite ce nu trebuie să accepţi dacă eşti chiriaş!

După această dată, proprietarii care nu şi-au încheiat asigurările pentru locuinţe vor putea fi amendaţi cu sume între 100 şi 500 de lei.

Preţul variază în funcţie de construcţie

Pagubele produse de inundaţii, cutremure, furtuni, grindină, explozii sau cele produse de hoţi vor fi acoperite de poliţa de asigurare pe care vom fi nevoiţi să o facem până în 15 iulie 2011.

Prin urmare, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, poliţele vor fi de minimum 10 - 20 de euro pe an.

Astfel, pentru locuinţele de la bloc sau casele din cărămidă se vor plăti 20 de euro pe an şi sunt asigurate pentru 20.000 de euro, în cazul unui eveniment neplăcut (în principal pentru daune din cauza unui cutremur sau a unei inundaţii), potrivit incont.ro. 

Proprietarii caselor de la ţară, construite din alte materiale vor plăti doar 10 euro pe an (aproximativ 40 de lei) şi vor primi maximum 10.000 de euro, în cazul unui dezastru. 

De asemenea, în cazul în care locuinţa este afectată de cutremur, companiile de asigurări nu plătesc toată suma asigurată (10.000 sau 20.000 de euro), ci doar valoarea pagubei. Prin urmare, dacă dauna e de 5.000 de euro compania de asigurări va achita doar această valoare.

Casa şi bunurile pot fi asigurate separat

Cele două categorii, apartament şi bunuri, pot fi achiziţionate şi separat, iar costurile se particularizează în funcţie de anul construcţiei, etaj, suprafaţa construită/utilă şi riscurile asigurate.

Pentru asigurarea facultativă, sunt companii care nu asigură deloc, iar altele care asigură numai în baza unor clauze speciale următoarele bunuri: bijuterii şi obiecte preţioase, colecţii numismatice şi filatelice, obiecte şi servicii din argint şi aur, blănuri, tablouri, sculpturi şi alte obiecte de artă, arme.

Ce fac dacă am deja o asigurare pentru locuinţă?

 Persoanele care au în prezent o asigurare facultativă pentru locuinţă - cum sunt cei care au obţinut un credit imobiliar nu vor fi obligate să încheie asigurarea până când poliţa actuală nu expiră. Conform datelor CSA, doar 15% din cele 8,5 milioane de locuinţe sunt asigurate în prezent.

 La data expirării poliţei, ei vor trebui să încheie o asigurare obligatorie a locuinţei. Având în vedere că suma asigurată e limitată în acest caz la maximum 20.000 de euro, cel mai probabil ei vor fi nevoiţi să încheie şi o asigurare facultativă de completare.

 Conform prevederilor legale, în caz de daună, despăgubirea se va acorda cu prioritate din asigurarea obligatorie şi, dacă mai este cazul, se va apela şi la poliţa facultativă.

Ce riscuri acoperă asigurarea obligatorie?

Încheierea unei asigurări facultative este recomandată de companii pentru toţi clienţii, din două motive:

Suma asigurată s-ar putea să nu acopere întreaga valoare a locuinţei în multe cazuri, astfel că există riscul să nu se poată recupera integral paguba;

Riscurile acoperite de asigurarea obligatorie sunt limitate la pierderile rezultate în urma cutremurelor de pământ, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Dacă asiguratul înregistrează pierderi din alte cauze, el nu va fi despăgubit.

Asigurările facultative de locuinţe pot acoperi mai multe riscuri, de la incendii, vandalism, furt, şi până la căderea accidentală a unor corpuri şi protecţie împotriva echipamentelor electrice.

Inundaţiile provocate de vecini nu sunt acoperite

Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne explică azi care este diferenţa între o asigurare a locuinţei obligatorie, şi una facultativă.

Cei care doresc să beneficieze de o acoperire mai cuprinzătoare, trebuie să apeleze la o asigurare de locuinţă facultativă, în completarea celei obligatorii. Datele furnizate de CSA relevă faptul că în cazul unei locuinţe evaluate la 40.000 euro, prima de asigurare medie suportată este de 48 euro.

Poliţa asigură doar 3 riscuri

„Trebuie ştiut însă că dacă o daună este rezultatul unei inundaţii provocate de un vecin, acest tip de risc nu este acoperit prin poliţa de asigurare obligatorie. Poliţa obligatorie are un puternic caracter social, prin acoperirea doar a celor trei riscuri de catastrofă naturală", a atras atenţia Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Poliţa obligatorie acoperă doar pagubele provocate de dezastrele naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Cea facultativă oferă protecţia împotriva unei game mult mai extinse de riscuri, cum ar fi incendii, explozii, furt, căderea accidentală a unor corpuri sau avarierea instalaţiilor electrice, electronice şi electrocasnice.

Asigurările obligatorii vor fi primele luate în calcul la momentul despăgubirii, dacă se produce unul dintre cele 3 riscuri.

„Aceasta va funcţiona ca un fel de franşiză de 10.000 euro, respectiv 20.000 de euro pentru poliţa facultativă. Pentru plăţile peste aceste praguri se va apela la poliţa facultativă", potrivit reprezentanţilor PAID, compania care emite poliţele.

Mai multe