Malta, răscrucea de vânturi a Mediteranei - FOTO/VIDEO

10 martie 2010 15:55   Actualitate
Ultima actualizare:

Amplasată în centrul celei mai albastre dintre marile Europei, Malta a exercitat încă din cele mai vechi timpuri o deosebită putere de atracţie asupra marilor cuceritori ai epocilor. Arhipelagul maltez, situat în centrul Marii Mediterane, este format din trei insule majore, populaţia fiind concentrată în primele două dintre acestea, Malta şi Gozo, cea de-a treia, Comino, fiind un paradis al stâncilor abrupte şi al lagunelor albastre, scrie besttourism.ro.

Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!

Stăpânit de către fenicieni, greci, romani, bizantini, arabi şi aragonezi, micul arhipelag a fost cedat Ordinului Cavalerilor Ioaniţi, cunoscuţi astăzi mai ales sub numele de Cavaleri de Malta. Ocupate o vreme de Napoleon, insulele au suportat apoi peste un veac de dominaţie britanică, definitorie pentru caracterul şi obiceiurile actuale ale locuitorilor săi.

Prin urmare, cei care agreează Regatul Unit se vor simţi aici ca pestele în apă. Nu le vor lipsi pub-urile, micul dejun englezesc, berea şi tablele de darts, beneficiind în plus de atât de blânda clima mediteraneană şi de peisaje tulburător de frumoase.

Prosperitatea Maltei se datorează în cea mai mare măsură unui turism practicat la scara industrială. Perfect explicabil, de altfel, dacă ţinem cont de faptul că oferta malteză este una dintre cele mai variate: spectaculoase aglomerări de stânci calcaroase, capriciile unei mari încremenite în tonuri limpezi de albastru sau sparte în mii de valuri înspumate, fermecătoare peisaje rurale şi cetăţi austere ridicate împotriva furiei vanturilor, asociate cu nenumărate baze destinate sporturilor acvatice şi delicii culinare mereu surprinzătoare.

O istorie vie

Capitala Maltei începând din 1570, oraşul şi-a împrumutat numele de la Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniţi Jean Parisot de la Valette, care a încercat sa fortifice insula împotriva atacurilor turceşti. Situată pe coasta estică a Maltei, La Valletta este un complex de palate şi muzee ascunse în reţeaua de străzi paralele a aşezării de tip mediteranean, protejate în exterior de fortificaţii masive ridicate din blocuri de piatră.

Vezi aici mai multe imagini din Malta

La Valletta concentrează o mare aglomeraţie urbană într-un perimetru impresionant de redus. Străzile sunt foarte înguste, iar casele relativ înalte pentru epoca în care au fost ridicate. Noţiunea de curte lipseşte cu desăvârşire în aceasta zona, unde uşile dau direct în drum, iar automobilele sunt folosite mai mult între oraşe. Balcoanele din lemn ale imobilelor sunt atât de apropiate, încât vecinii pot probabil să stea liniştiţi la taclale fără să se mai viziteze. Un lucru absolut remarcabil este ca, oriunde v-ar duce paşii, este imposibil sa nu va daţi peste omniprezenta deschidere la mare.

Obiective turistice

Unul dintre cele mai căutate obiective turistice în La Valletta este Catedrala Sf. Ioan (foto dreapta), ridicată începând din 1573, ca loc de rugăciune pentru Ioaniţi, din ordinul Marelui Maestru Jean de la Cassire şi finalizată 5 ani mai târziu.

Extraordinar la acest edificiu este contrastul dintre faţada sa deosebit de austeră şi interiorul opulent. O modestă arcadă situata deasupra intrării principale sprijină balconul utilizat în trecut de către Marele Maestru al Ordinului, care se prezenta mulţimii în urma alegerilor. Fastuoasele sculpturi în marmură, o pictură imensa a lui Caravaggio şi candelabrele de argint din interior sunt doar o foarte mică parte din podoabele unei biserici considerate cândva printre cele mai bogate din Europa. Din păcate atât a rămas după ce aceasta a fost jefuită, în 1798, de un Napoleon în plină expansiune.

Ai vizitat Malta? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!

Un alt obiectiv turistic important în Malta este micul port Marsaxlokk. Situat în partea de sud-est a Maltei, acesta se remarcă prin bogăţia de culori a bărcilor sale de pescuit, cunoscute pe plan local sub numele de luzzu (foto jos). Dincolo de utilitatea imediata a acestora, marinarii se preocupa foarte mult de aspectul ambarcaţiunilor lor, a căror prova verticala este inspirata după modelul străvechilor vase feniciene.

Pe ţărmurile din sudul insulei, deosebit de abrupte, Mediterana a scobit în stânci mai multe caverne adânci, conferindu-le un aspect de fiorduri. Iniţial localnicii veneau aici sa pescuiască, însă în timp au realizat ca este mult mai rentabil sa organizeze circuite turistice către celebra Grota Albastra (video jos). Aceasta este cea mai spaţioasă dintre scobiturile săpate de mare, iar apa aflată în interiorul sau este colorată într-un albastru deosebit de intens, care se reflectă în toate obiectele din jur.

Puteţi descoperi istoria străveche a insulelor vizitând situl arheologic de la Tarxien. Acesta oferă exemplificarea perfectă a evoluţiei templelor preistorice. Astfel, cel mai vechi dintre aceste locuri de rugăciune (din care nu a mai rămas decât fundaţia) a fost construit cu aproximativ 2.800 de ani înainte de naşterea lui Iisus Hristos, pe când cel mai recent dintre cele patru temple ridicate în aceasta locaţie se presupune că a fost finalizat cu circa şapte sute de ani mai târziu.

Meniu în coadă de peşte

Normal pentru un ţinut format în mare parte din terase şi faleze ar fi ca toate restaurantele sa servească preparate din peste. Adevărat... şi nu prea. Numeroasele popoare care au trecut de-a lungul secolelor prin Malta au influenţat gastronomia locală. Dejunurile englezeşti figurează în toate meniurile, iar pâinea este adusă mereu la masa înainte de servirea primului fel de mâncare, însoţită de unul-doua cubuleţe de unt. Aşadar, găsiţi la discreţie ouă cu şuncă sau fasole cu cârnăciori, după preferinţă.

Bucătăria italiana este, la rândul său, foarte populara în regiune. Pastele nu sunt rele, dar pizza nu se compară cu cea italiană. Dacă doriţi totuşi un meniu pescăresc, în Marsaxlokk se pot savura cele mai bune preparate din peşte de pe toată insula.

Citeşte şi:Bali, «insula Zeilor» - FOTO/VIDEOPolinezia Franceză, Paradisul terestru - FOTO/VIDEOCasablanca, cel mai cosmopolit oraş din lumea islamică – FOTO/VIDEOBuenos Aires - «Parisul Americii de Sud» - FOTO/VIDEO

Pe vremuri, Malta era una dintre cele mai ieftine destinaţii din Europa. Între timp, valul de turişti a condus la creşterea tuturor preturilor. Tarifele variază în funcţie de condiţiile dorite şi de iar extra-serviciile (cum ar fi camerele cu vedere la mare) se plătesc suplimentar, de multe ori nemeritând această cheltuială. 

Dacă doriţi să vizitaţi Malta într-un cadru organizat, aveţi la dispoziţie numeroase oferte ale agenţiilor româneşti de turism. Preţurile pornesc de la 300-400 euro/sejur/persoană, în funcţie de perioada anului şi de condiţiile de cazare. Majoritatea hotelurilor se afla în zonele turistice precum Buggiba sau St. Julian.

Află pe besttourism.ro mai multe amănunte despre atracţiile Maltei

Malta beneficiază de un climat mediteranean,  cu veri uscate şi calde şi cu ierni blânde şi ploioase. Temperatura medie este de 14 grade Celsius în ianuarie şi de 27 grade Celsius în iulie. Precipitaţiile cad în cantităţi destul mici, sub 500 mm/an, preponderent iarna, în perioada octombrie-martie.

Mai multe