Managerii de spitale: «Am fost obligaţi să ascundem bolile!»

27 aprilie 2010 5:56   Actualitate
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare din România nu îi încurajează pe directori să declare cazurile de infecţii intraspitaliceşti, cunoscute şi sub numele de nosocomiale. Dimpotrivă. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, explică de ce statisticile arată „un trend net descendent" al îmbolnăvirilor de acest gen.

Potrivit consilierului, procentul infecţiilor spitaliceşti este unul dintre indicatorii din contractul de management pe baza căruia sunt angajaţi şefii instituţiilor sanitare. Fiind un indicator, el contează atunci când se evaluează activitatea directorului şi se decide păstrarea lui în funcţie, spune Molnar.

Infecţiile «se ascund sub preş»

Cu alte cuvinte, la semnarea contractului, fiecare manager de spital trebuie să spună cu aproximaţie câte cazuri de astfel de infecţii crede că va avea, într-un an, în spitalul pe care îl conduce. Dacă numărul respectiv nu este respectat, directorul îşi riscă postul.

„În cele mai multe contracte, managerii semnează pentru un procent de 1% de infecţii nosocomiale. Dacă acest procent este depăşit, directorul este sancţionat sau chiar demis. În aceste condiţii, managerii preferă, de cele mai multe ori, să ascundă astfel de cazuri. Ceea ce nu se ştie este faptul că niciun spital din lumea asta nu poate să nu aibă infecţii intraspitaliceşti. Ele sunt ceva normal, există peste tot, însă la noi se ascund sub preş", a spus dr. Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţe Iaşi.

Citeşte mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai citeşte:Emil Boc: «435 de spitale intră în evaluarea Ministerului Sănătăţii»Soprana Amelia Antoniu şi-a revenit din comă!La un pas de moarte din cauza unui microb luat din spitalSolista Operetei, în comă din cauza unei infecţii contractate în spital

Mai multe