Mâncăm 100 de kile de pâine pe an. Boală curată!
Sărăcia ne-a îmbolnăvit! Mâncăm din ce în ce mai prost şi ne săturăm cu pâine, mămăligă şi mezeluri ieftine. Iar viitorul nu arată deloc mai bine, pentru că preţurile la mâncare cresc încontinuu.
Românii strâng cureaua din ce în ce mai mult. Ca să se simtă sătul, românul de rând mănâncă o franzelă pe zi, până la ultima feliuţă.
„Până acum, mai arunca un rest de pâine mai veche sau o dădea la animale. Acum, mănâncă şi ultima firimitură", ne-a spus Aurel Popescu, preşedintele Rompan.
Într-un an, un român consumă, în medie 105 kg de pâine, adică 287 de grame zilnic, spun statisticile. Nutriţioniştii spun că un adult sănătos şi activ ar trebui să mănânce zilnic 100 de grame de pâine, ceea ce înseamnă patru felii, şi nu o franzelă întreagă.
La ţară, se mănâncă multă mămăligă. Specialiştii recomandă 78 de kg de carne şi produse din carne pe an, dar românii mănâncă doar 49 kg.
Cei mai mulţi recunosc că mănâncă mult parizer şi cârnaţi dintre cei mai ieftini. În schimb, bem lapte: 74 de litri anual, adică un pahar pe zi. Şi ouăle s-au scumpit, iar omul de rând îşi mai permite un ou la două zile.
Ceva calorii ar putea veni de la fructe, dar un român consumă în medie 43 de kilograme de mere, pere, prune sau citrice, adică 110 grame pe zi, faţă de 400-500 de grame cât ar trebui.
Medicii sunt îngrijoraţi de starea jalnică a sănătăţii românilor. „Mâncăm, fără să ne hrănim şi lucrul ăsta se reflectă în sănătatea noastră. Suntem pe primele locuri în Europa la bolile de inimă, la cele cerebrovasculare, la cancer şi la obezitate", ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Maria Petrache, 71 de ani, pensionară: "Am ajuns la mila altora. Stau şi îngheţ pentru două pâini la Casa de Ajutor, fiindcă pentru mine contează mult să economisesc 2 lei. Dacă îmi rămâne jumătate de pâine, o bag la congelator să nu se învechească. Trag şi eu de ea cât pot".
MariuS Vintilă, 39 de ani, muncitor: „Covrigii au devenit alimentul de bază la serviciu. Altceva nu-mi permit să mănânc în timpul zilei. Mănânc covrigi, apoi beau nişte apă, se umflă stomacul şi-mi trece foamea. Din păcate, nu ţine prea mult senzaţia asta. Nici acasă nu avem prea multe pe masă".
Ce mai taie GUVERNUL
Guvernul intenţionează să elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic şi radio-tv pentru veteranii de război.
De asemenea, vrea să elimine dreptul la gratuitate pe transportul în comun şi CFR pentru persoanele persecutate politic şi să taie indemnizaţiile persoanelor cu handicap, înlocuindu-le cu sume fixe. Noile reduceri de cheltuieli ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2011, potrivit Mediafax.
«Pâinea albă, în exces, creşte colesterolul»
"Consumul exagerat de pâine albă duce la creşterea colesterolului şi apoi la apariţia bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare şi a cancerului colorectal", a declarat specialistul. Şi mai rău e că, zilnic, punem pe masă mezeluri ieftine, pline de grăsime, coloranţi şi aditivi.
„În loc de mezeluri ar trebui să mâncăm carne de calitate, pe care s-o pregătim la grătar sau la cuptor. Peşte, de două ori pe săptămână. Ar trebui ca, zilnic, o persoană să consume 100 de grame de friptură sau peşte. Lipsa fructelor înseamnă deficit de antioxidanţi, fibre, vitamine şi săruri minerale. Adică, un sistem imunitar prăbuşit", a completat prof. Mencinicopschi.