Mâncarea se scumpeşte cu încă 8%

6 iulie 2010 16:50   Actualitate
Ultima actualizare:

"Scump, dom'le, scump. Acum câteva luni era mai ieftin." Asta vom auzi în magazine şi pieţe, peste câteva luni, când preţurile la alimentele de bază vor creşte din cauza culturilor distruse de inundaţii.

Grâu, orz, rapiţă, porumb, cartofi, floarea soarelui. Acestea sunt doar câteva dintre recoltele care au fost rase de ape. Aşa că, în curând preţurile alimentelor de bază, româneşti, vor creşte cu până la 8%.

"Sute de hectare au fost compromise. Produsele agricole se vor scumpi cu până la 8% din cauza inundaţiilor, dar şi a lipsei subvenţiilor", spune Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar. Alţii sunt însă puţin mai optimişti.

"Creşterile de preţuri se vor simţi la toamnă. O să fie mai mică producţia de grâu, porumb sau rapiţă", a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Citeşte şi:

Vânzătorii au mărit preţurile înaintea majorării TVA- ului

Te învăţăm să mănânci sănătos şi ieftin

Iată cum consumi cu 30% mai puţină benzină

Preţurile au crescut ultima oară la 1 iulie, când a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, prin care s-a majorat taxa TVA la 24%. Atunci, însă, mulţi comercianţi nu au scumpit alimentele doar cu 5%. Astfel, dacă acum o pâine costă între 1 leu şi 3,5 lei, din toamnă se va scumpi cu încă aproape 10%.

«O să cumpărăm mai puţin»

Ioana Stanciu, 70 de ani, pensionarĂ: "Nu ştiu cu ce o să mai trăim. Abia au crescut preţurile din cauza TVA, iar, acum, o să crească din cauza inundaţiilor. Profită de orice patronii ăştia, doar, doar mai fac un ban".

Ion Vasile, 42 de ani, inginer: "Ce să se scumpească? Vor fi foarte puţine alimentele care să fie mai scumpe, pentru că, oricum, majoritatea alimentelor sunt din import. Aşa că vom avea de unde alege".

Elena Mărmureanu, 20 de ani, student: "Oricum, preţurile din magazine sunt exagerate şi acum. O dată cu majorarea TVA au crescut şi mai mult. O să cumpărăm mai puţin, cât ne permitem".

Andrei Pop, 25 de ani, operator IT: "Dacă stai să calculezi majorarea de preţ nu ţi se pare mult. Însă, pe termen lung se simte. Orice creştere, cât de mică, se adună. Vom vedea în timp dacă ne mai permitem sau nu".

Mai multe