Manifestaţii violente în Mexic, după dispariţia a 43 de studenţi

13 noiembrie 2014 8:03   Actualitate
Ultima actualizare:

Profesori radicali mexicani au incendiat miercuri sediul Parlamentului statului mexican Guerrero (sud) şi alte două clădiri administrative, intensificând protestele după anunţul de săptămâna trecută că cei 43 de studenţi care au dispărut la 26 septembrie au fost, probabil, ucişi.

Protestatarii au blocat luni, timp de mai multe ore, accesul pe aeroportul internaţional Acapulco, provocând anularea a trei zboruri. Marţi, ei au incendiat sediul partidului de guvernământ din capitala statului Guerrero, Chilpancigo, şi l-au luat ostatic timp de mai multe ore pe numărul doi al poliţiei regionale.

Miercuri, un grup de aproximativ 150 de membri mai radicali ai unui sindicat al profesorilor, majoritatea mascaţi, a atacat şi devastat sediul local al Ministerului Educaţiei, care ulterior a fost incendiat, a constatat un fotograf al AFP.

În timp ce pompierii soseau la faţa locului, manifestanţii s-au îndreptat apoi spre Parlamentul regional, adăugându-li-se sute de profesori şi studenţi. Ei au luat cu asalt sediul Parlamentului, unde nu era prezent niciun deputat, după care au incendiat sala de şedinţe şi biblioteca. În exteriorul clădirii Parlamentului, ei au incendiat cinci vehicule.

Un purtător de cuvânt al părinţilor tinerilor dispăruţi s-a distanţat de aceste acţiuni şi a apreciat că există "infiltraţi" în cadrul manifestaţiilor. Protestele legate de dispariţia celor 43 de studenţi au devenit tot mai violente de vineri, când ministrul mexican al Justiţiei, Jesus Murillo Karam, a anunţat că tinerii au fost, probabil, ucişi.

Trei membri ai cartelului Guerreros Unidos, arestaţi în urma acestui atac, au dezvăluit că studenţii au fost asasinaţi, după care cadavrele lor au fost arse timp de 14 ore, iar rămăşiţele aruncate într-un râu.

Ministrul Justiţiei a anunţat că prea puţine resturi osoase umane ar putea fi identificate prin testele ADN. Ele vor fi trimise la un laborator specializat al Universităţii din Innsbruck, în Austria. "Vor fi trimise în cursul acestei nopţi, logistica este pregătită", a spus pentru AFP un funcţionar al ministerului, care nu a oferit alte precizări.

Pe de altă parte, experţi argentinieni, veniţi la cererea părinţilor studenţilor dispăruţi, au anunţat marţi că analizele pe care le-au efectuat asupra a 24 din cele 39 de cadavre extrase în cursul primelor căutări din gropi comune din împrejumirile oraşului Iguala coincid cu concluziile autorităţilor mexicane, şi anume că niciunul nu sunt ale celor 43 de tineri daţi dispăruţi.

Totodată, Guvernul mexican a semnat miercuri un acord de colaborare cu Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului (CIDH), cu sediul la Washington, a cărei experţi vor urma să asiste la ancheta efectuată de autorităţile mexicane, o revendicare a părinţilor studenţilor dispăruţi.

De la Paris, ministrul adjunct de Externe, Juan Manuel Gómez Robledo, a declarat pentru AFP că experţi ai CIDH vor putea "depune plângeri penale şi contesta deciziile" luate de la începutul anchetei de Guvernul mexican.

În cursul audierii generale de miercuri, Papa Francisc s-a solidarizat cu familiile tinerilor.

Dispariţia a 43 de studenţi pe 26 septembrie, la Iguala, în Guerrero, în urma unui atac comis de poliţişti municipali şi traficanţi de droguri, care s-a soldat, de asemenea, cu şase morţi, a provocat cea mai gravă criză pentru Enrique Peña Nieto de când a devenit preşedinte al Mexicului, în decembrie 2012.

În pofida emoţiilor şi indignărilor generate de acest caz în Mexic şi în lume, preşedintele mexican şi-a menţinut turneul internaţional din cursul acestei săptămâni în China şi în Australia, cu ocazia summiturilor APEC şi G20.

Mai multe